csak nézni a képeket

2006. március 20. - Hegyi Zsolt

szőke andrás
Parakovácstól tudom, hogy szőke blogol. nem ír, vagyis de, csak ritkán. pedig írhatna is. de ő egy sokkal bonyolultabb és mégis zavarmentesebb közlési formát választott. videoblogol. most elkezdhetnék arról beszélni, hogy mennyire jó volt ebben vagy abban a filmben. de ennek ehhez köze nincs. talán ezért sem értik, akik nézik, talán lehet szőke se biztos még abban, mit is csinál. lehet, hogy addig jó. mert akkor a legjobb, amikor önmaga. itt jön egy csapda, hogy kell-e ismerni őt személyesen és kell-e ismerni az ő életét, hogy hol él, kivel és miből. hogy ő most akkor filmes, vagy színész, vagy falugazda, vagy humorista? szerintem ez mind mindegy. rétegek. lebonthatók. és szőke igyekszik le is vetkőzni ezeket.
   valamelyik videója alatt írja, hogy nem érti, miért kérik, hogy ezt vagy azt csináljon - főképp persze szex-kérések - hogy mutogassa magát pucéron, hiszen ennél pőrébb nem lehetne már. nos, egyrészt a kérés a voyeur kérése, amit érteni kell, hisz a net erről is szól, exhibícióról és kukkolásról. mutogatni és kilesni. kiegészítő infó, hogy a magyar ember nem beszél nyelveket, a sajátját is csak úgy 3000 szóval legfeljebb, annyi a napi bazmegezéshez elég. tehát a magyar embernek a net olyan, mint egy képeskönyv, ha van kukkolni való, akkor jó. ezért kérik a pucérkodást.
   másik pedig az, hogy szellemileg igen keveseknek követhető az, amit szőke andrás csinál. humor? vicces, igen. tréfa? néha tréfás is. karikatúra? az is, persze. de leginkább valami olyan - és most főleg a videoblogról beszélek - ami ha fotó, a horus archívumhoz, ha film, akkor a filmmúzeum privátfilm archívumához hasonlatos. részben. részben pedig nagyon erős közlés. szellemi üzenet. és mint olyan, meztelen. az ember belső meztelenségét nézni se tanultuk meg még, nemhogy reagálni rá.
   szőke zavarba ejtő. türelemüveget fabrikál, amit aztán mint üzenet, a folyóba dob. nagyot csobban, az biztos, remélem szőke kitartó és nem adja fel.
   ha olvassa, ha hallja, ha veszi az adást, akkor üzenetem neki: andrás, amíg van ilyen ember, mint te, addig nem kell féljek, hogy nagy lászló üzenete az utókornak - "Ha lesz emberi arcuk egyáltalán, akkor csókoltatom őket." - ne érne célba. csókoltatlak, andrás.