zen-taxi

flódnis napok

2006. december 25. - Hegyi Zsolt

Tegnap ebédre lazac volt currys rizzsel, vacsorára mákos guba, vajas-vaníliás tejjel, sütve, és glögg hozzá, mazsolával. ezt a glögg dolgot fogjuk ismételni, ez jó. most ebédre sül a liba almaágyon, hozzá sült kockakrumpli lesz, estére meg flódni. évente kétszer-háromszor csinálok flódnit, soha nem tudok jól rákészülni. már most szakad be a hátam. a recept, az jön.

tészta 80 deka liszt, 40 deka margarin, 15 deka porcukor, 6 tojás sárgája, másfél deci félédes bor. (tokajit szoktam)
a porosokat összekutyulod, a margarint én fel szoktam olvasztani mikróban, és beledobálom a tojás sárgáit, aztán botmixerrel összekeverem. ráöntöm a lisztes cuccra, aztán gyúrom. amikor már összeállt, akkor öntöm bele a bort is. ebből egy jó kis tészta lesz. egy csipet sót tessék tenni bele (oké, én teszek). öt részre osztod a tésztát, úgy, hogy az egyik nagyobb legyen. betekered folpakkba és hűtőbe teszed. ezzel kezdd, a többivel el fogsz molyolni úgyis.
mák 40 deka darált mák, 30 deka porcukor, 10 deka mazsola, 2 kanál baracklekvár és két narancs héja reszelve, 2 deci bor (2.5 szokott kelleni és itt kezd kevés lenni a 7 decis üveg) ezeket összekevered, és felfőzöd. aztán hagyod kihűlni.
alma 1.2 kiló hámozott, vékonyra szelt alma, 3 deci bor, amibe az alma ízétől függően kerül 1-2 kanál méz, 2 evőkanál porcukor, fahéj, szegfűszeg. átpárolod, nem péppé és ne egyben akard, nem fog menni, adagold szépen. kontyod alá üt majd a gőz, és vidám leszel. amikor kész, ezt is hagyod hűlni.
dió 35 deka dió, 25 deka porcukor, 10 deka mazsola, negyed tábla csoki (nem tej), 1.5 deci bor (kettő szokott kelleni, a francba, és itt veszed észre, hogy elfogyott egy üveggel és kevés lett - ha összeadod, már túl vagy egy üveg boron.) felfőzöd, hagyod kihűlni.

előveszed a tészát, kinyújtod a legnagyobbat, és alulra teszed egy teflon tepsibe, úgy, hogy az oldalán is felhúzódjon, tehát ki legyen rendesen bélelve. erre első réteg a mák. ellapogatod, kinyújtod a következő tésztát is, és ráteszed erre a mákra. megszúrkálod villával! ezt ne feledd el. aztán a borban párolt almát teszed rá, amit előtte kellő mennyiségű (nem tudom, mennyi, látod majd) prézlivel összekevertél, hogy ne legyen nagyon leves. utána megint tészta jön. szúrás. és a dió, elterítve, majd megint tészta, szúrkálás. és végül szilvalekvár, amit a tésztára kensz. 20-30 deka biztos kell, szóval legyen két üveg kéznél. megkened és ráteszed az utolsó lapot is. (rétegrend tehát 40 deka tészta, mák, 30 deka tészta, alma, 30 deka tészta, dió, 30 deka tészta, szilvalekvár, 30 deka tészta.) ezt megkened tojásfehérjével, húzol bele villával szép mintákat és meg is szúrkálod. és beteszed a sütőbe. lassú tűzön baromi soká kell sütni. és még egy picit tovább.

update: tehát tényleg minimum 3 órát kell sütni, 160-170 fokon. és meg kell szúrkálni, és az almára kell prézli.

amikor elkészült, megvárod, míg meghűl nagyjából. kiborítod egy deszkára. és egy másikat is ráteszel és megfordítod, ügyesen. én elektromos késsel szoktam összevágdosni. és eszed. és lefekszel aludni. mert addigra meghalsz.
   szerintem ez a legfinomabb sütik egyike. lehet venni persze boltban is, de az meg milyen már... egyet nem javaslok, hogy a maradék bort megidd főzés közben. flódnit ittasan csak rosszat lehet csinálni, ahogy egyáltalán, főzni csak józanon szabad. keith floydot is legfőképp a gyógyegér szittyózásaiért utálom. meg mert mindent mellészór - hja, van stáb, aki rendbetegye utána a körletet.

süti beállítások módosítása