Az okosóra korszak vége

2018. július 15. - Hegyi Zsolt

hegyi180715_1.jpg

Volt nekem egy okos karórám a Withingstől, írtam is róla, meg voltam vele elégedve, annyit mért, ami engem érdekelt, mozgás, alvás, mindezt egy szép, analóg, svájci mechanikás karórában, és bár kellett cserélni, de az is zökkenők nélkül ment - minden rendben lett volna, ha a Nokia meg nem veszi meg a kis startupot. Kár, hogy ez a meglehetősen primitív cég belekontárkodott ebbe is. Sose voltak arról híresek, hogy szépet, jót, előremutatót csináljanak - nem, butatelefon téren sem - és két év után bár az eredeti tulaj visszavásárolta a Withings márkát (elvileg karácsonyra már le is bonyolódik az ügy), de annyira elment a kedvem, hogy kábé két havi levelezés, vívás után, nagy nehezen kapom csak vissza a vételárat egy hibás szoftver okán furán működő termék esetében, hogy - legalábbis egyelőre - vége nálam az okosóra korszaknak.

Vehettem volna a dán Skagentől is nagyon hasonló órát, mint az Activité volt, igazán szépek, tetszenek, de az utóbbi időben már csak az alvás mérése érdekelt, arra meg lehet céleszközt is találni, ha egyáltalán, meglátjuk, ha kijövünk a felújításból, akarok-e még erre költeni, vagy elmúlik addig a sleeptracking vágyam.

Apple Watch is lehetett volna, olcsóbb is lett volna, mint ami pénz most visszajön, beleférne, bár az, hogy vannak óraszíjaik, amiket százezer felett adnak, az nálam kimeríti a pofátlan rablás fogalmát, de nem ez a bajom vele. A fene akar mindenféle notifikációt a kezére, ha nem veszek fel egy hívást, annak oka van, mert vagy mással vagyok elfoglalva, vagy pihenek, akkor nekem ne hisztizzen az órám, ne ingereljen. Az egérmozin bármit nézni nincs értelme, az egészségügyi mérés területén meg még nem jött el az az ideális jövő, amiben valós értékeket valósan fontos területeken gyűjtenek, mutatnak és elemeznek nekem. De van a másrészt is, és ez maga az Apple. 

Fogok erről bővebben írni majd, legyen most ide annyi spoilernek, hogy Tim Cook biztos ügyes pénzember, de fogalma nincs sem a technikáról, sem a dizájnól, se arról, hogy ezek területén mi a jövő, csak a márkatársak mellett lépkednek, előttük már nem, az ár viszont maradt az egekben. 

Maga az Apple okosóra irány téves, de nagyon. Annak lenne értelme és létjoga, ha mutatná az időt, és mérne mindenféle egészségügyi adatot. Többet és jobban, mint a konkurencia. Lépést, alvást, sportot, vércukrot, vérnyomást, minden olyat, ami közelebb visz ahhoz, hogy ha gond van, legyenek az orvosnak megmutatható adataid. És, már bocsánat, de a két nap akkuidő, az nevetséges. Nem kell GPS, nem kell telefonálás, buta Siri, nem kell, hogy jelezze, ha hívnak, erre van kitalálva a telefon, a duplikált értesítés szerintem a mániások, paranoiások számára izgalmas csak, vagy azoknak a fiataloknak, akik ezzel akarnak vagizni a többiek előtt. Ja, ráadásul csak kicsit szép, lássuk be. 

Szóval vége egy korszaknak, most a Seiko óra ideje jön, Demeteré volt, és volt is némi lelkiismeret furdalásom amiatt, hogy az íróasztal fiókjában mutatja az időt szegény, többet érdemelne, és emlék is, ezért hát picit kitakarítottam, beállítottam az én kezemre, és mától ezt hordom. Jó lesz, elég lesz. 

A bejegyzés trackback címe:

https://zen-taxi.blog.hu/api/trackback/id/tr5314114283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Röhmer 2018.07.16. 01:22:26

Kedves Zsolt, Nagyon ügyesen leírtad, hogy mi NEM lesz a jövő. A gond az, hogy nem ez volt a kérdés. Amire mindenki kíváncsi, az az, hogy mi LESZ a jövő. Erre lenne hasznos valami értelmeset mondani. Mondjuk nyilvánvalóan ha lenne erre nézve ötleted, már egy gyűlölt multicég megbecsült fejlesztője lennél...

Hegyi Zsolt · http://zen-taxi.blog.hu 2018.07.16. 01:25:53

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a jövő lineárisan jön el, következik a jelenből, épül rá. Néhány kivételes fazon, mint Jobs is volt, tojtak erre. Hogy kinek kell a dupla notifikáció és az, hogy ekkora átfedés legyen a karórája és a mobilja között, ami kábé 20 centivel van messzebb az órájánál... szerintem ez le fog csengeni. Viszont az egészségére sok ember akar figyelni, ha másért nem, mert vicces látni az eredményeket. Hogy mennyit futottál, mennyit aludtál és a többit. Miért gondolod, hogy ez nem valós elvárás?

gabiiii 2018.07.16. 03:28:53

Maga az egész okosóra koncepció téves. Az egészségügyi adatok mérése fontos, de lássuk be, a népesség nagy részét max egy hétig érdekli. Szintén egy hétig érdekes az egérmozi és a "játszunk James Bondot", de csak 14 éves kor alatt. Lényegében nincs olyan értelmes funkciója, amit az amúgy is birtokolt telefon ne tudna. Sokan fognak venni kíváncsiságból okosórát EGYSZER, aztán soha többé. A kevés egészség-megszállott nem fog tudni folyamatosan eltartani gyártót-fejlesztőt, ezért szép lassan le fog csengeni. Viszont a következő generációt megint érdekelni fogja, tehát itt is ki fog alakulni egy tizen-huszonéves ciklus, mint a divat többi területén.

poisonborz 2018.07.16. 07:05:54

Igen igen, mert a te céljaidnak nem felel meg, téves ez az egész irány, ezért is lett pár év alatt a semmiből a világ legtöbbet eladott óramárkája a Watch, és kezdett okosóragyártásba fejvesztve az összes klasszikus óramárka (még ha elég gyenge modellekkel is)

Amúgy még így az elején is ezerszerte színesebb a piac mint gondolnád, keress rá az Amazefit Bip-re pl (Xiaomi érdekeltség), kéthetes akkuidő, standard óraszíjak, elég pontos sleep tracking 17.000 ft-ért.

Nguyen 2018.07.16. 07:08:04

Te ugye az az ember vagy, aki dühből ír, és indulatból von le messzemenő következtetéseket?
Ne is haragudj, de a Nokiára sok rosszat lehet mondnai, de azt, hogy a hagyományos telefonok terén óriásit hibázott volna, azt semmiképp. Sőt, még talán azt sem lehet rájuk mondani, hogy bármit hibáztak volna ezen a téren. Volt egy-két gyengébb, vagy esetlenebb modelljük, de kinek a pap, kinek a papné.
Az, hogy felvásárolták a kedvenc startupodat, az már más kérdés, ennek nincs köze a cég termékeihez. A vezetés valóban bénázott el dolgokat, ezt valóban a számlájukra lehet írni, de azért örök igazság: egy üzlethez (legalább) két fél kell. Ha valami annyira jó, és annyira piacképes volt, akkor nem kellett volna befeküdnie az első arra járó vállalatnak.
Ami meg a címet illeti: nem lehet vége annak, ami soha el sem kezdődött. Okosóra-korszak márpedig soha nem is volt. Ez egyike (volt) azoknak a high-tech dolgoknak, amik "papíron" nagyszerűen néztek ki, de a valóságban már jóval kevesebbeket érdekelt. (Ez még nem jelenti azt, hogy maga a koncepció hülyeség, sok más olyan termék felbukkant az idők során, amik tényleg tök jók voltak, csak épp ilyen-olyan okokból keveseket tudott csak elérni.)
Az okosórákkal véleményem szerint az egyik probléma az volt, hogy egyszerűen egy kvázi üres piaci szegmenst céloztak meg. Órát ma rendszerint a klasszikus elegancia hívei hordanak, ők pedig nem azt várják el tőle, hogy hiper-szuper high-tech legyen. Akik meg ezt várják el egy eszköztől, azok jellemzően nem szeretnek órát hordani.
A másik baj az okosórákkal egyszerűen a használhatóságuk. Vannak, amiket egyszerűen nem lehet egy adott szintnél jobban "okosítani". Bele lehet pakolni ezernyi funkciót, de egy néhány négyzetcentis eszköz esetén ez komoly kompromisszumokra kényszeríti a gyártót. (Ezek közül csak az egyik az alacsony üzemidő.) Így viszont már jóval kevesebbek számára vonzó. Főleg annyiért, amennyibe kerülnek.

Hegyi Zsolt · http://zen-taxi.blog.hu 2018.07.16. 07:12:00

Nguyen, ne akarj megfejteni kérlek, melléfaragás a vége, mint most is. A Nokia nem volt jó cég és most sem az, nem véletlen, hogy képtelen bekapcsolódni az okos-bizniszbe, ami azért jelent valamit, hogy egy normális telefont se tudott piacra dobni, amióta zat az iPhone átformálta. Azt se akard kérlek jobban tudni, mennyire is ért ahhoz, amit csinál vagy megvesz: miközben virágzik az eü kütyü piac, ő képtelen volt akár csak szinten is tartani azt a Withings céget, ami ebben eléggé az élen volt. Nézz be a Nokia Health ügyek közé, olvass user reakciókat. Vagy mi mind indulatból írunk, mi? :)

Exploiter 2018.07.16. 10:42:03

Az okosórának majd akkor jön el az ideje, ha sikerül végre átugrani a technológiai gátat az energiatárolásban és az üzemideje vagy két nagyságrenddel megnő. Úgy már érdekes lenne.

timotheus78 2018.07.16. 10:42:45

Én több analóg óra mellett, rendszeresen használom az Apple óráját. A kardiológisom a terheléses szív vizsgálat során meglepődött, hogy a többi okosórával szemben ez mindig pontosan jelezte a pulzusomat. Éppen ez az ok, ami miatt minden sport mozgásomhoz felveszem. De tetszik, hogy az asztalomon hagyott mobilomhoz nem kell rohannom akkor sem, ha távol vagyok, hogy otthagyom a sarokban a telefont és távolról fotózok vele, avagy hogy naplózza az aktivitásaimat, jelzi, hogy ne üljek órák hosszat, ami a betegségem miatt szintén fontos. Szóval jó szolgálatot tesz.

Röhmer 2018.07.16. 10:43:29

Azt, hogy az okosóra mennyire működik, mint koncepció, a felhasználói célcsoport tükrében érdemes vizsgálni. Ha valaki egyszer kimegy a Margit-szigetre, azért elég feltűnő, hogy majdnem mindenki, aki nem 0,5 km/órával andalog, az okosórát visel. (Zsolt, ebben igazat adok neked, a fő fókusz az egészségmegőrzés és az ahhoz kapcsolódó funkciók, a többi csak nice to have.) Ugyanakkor egyértelmű, hogy a Borsod megyei építkezéseken viszonylag kevés okosóra látható a kőművesek csuklóján, de ettől még ez egy sikeres termék, hiszen nem is az utóbbi társadalmi réteg a gyártók célcsoportja.

furious ewok 2018.07.16. 10:44:14

Órát azért hord az ember, hogy mutassa az időt. Mindig, mindedhol, töltögetés nélkül. Plusz az óra a férfiékszer egyetlen mindenki számára vállalható formája. Ezek után ezeket a csuklóra tervezett miniatűr kütyüket teljesen feleslegesnek tartom. Annyi pénzért már tudsz venni egy automata, zafírüveges, pontos japán, kicsit többért svájci karórát, amit majd az unokáid is tudnak hordani. Ezek két éven belül elavultak leszenk. Persze értem, alma van a csuklódon is, menő. Más haszna azonban nem sok van.

géza73 2018.07.16. 10:44:33

ez buta írás.
a szerző saját szemszügéből nézi, és abból von le következtetéseket.

nekem pl. baromi jól jön az értesítés (nem is jó szó a baromira...szinte elengedhetetlen, pont emiatt használom, rezeg, ha meetingre kell mennem, vagy épp a kocsiért a szervízbe...vagy az asszonynak lesz a születésnapja...), és még az is, hogy el tudom utasítani a hívást. (példa: meetingelek, a telefonom a zsebemben, nem az asztalon...)
pulzusmérés, gps...teljesen hasznos, ha sportolok, akár úszom, akát futok, akár erősítek. lehet jobb egy céleszköz. illetve nem jobb, pontosabb, de a célnak megfelel.
alvásmonitorozás...pipa...én pont nem használom :)

üzemidő: vannak ilyenek, meg olyanok is, az enyém 4 hetet kibír 1 töltéssel, és 2,5 óra feltölthető...teljesen ok.

jah igen...a funkciók kikapcsolhatóak, és akkor csak óraként használható. ez megintcsak növeli az üzemidőt, meg persze kinek mi szükséges.

az óra pontos. nem kell állítani...

szóval van létjogosultsága, és ahogy látom igény is rá. pont azért, mert nem kell mindenhez céleszközt vásárolni. hol is láttam ilyet? jah...az okostelefon...

FCUK28 2018.07.16. 10:53:39

apple watchom van, és meg vagyok elégedve vele. persze van olyan, hogy valaki nem tudja se beállítani rendesen, se használni rendesen, de erről miért kell cikket rittyenteni? :)

G.R.Reventlov 2018.07.16. 11:00:35

@Hegyi Zsolt: Jobs valóban kivételes ember volt, de nem a "kitalálásban" hanem a marketingben és a valódi források szisztematikus "elfelejtésében", amivel az informatika valós tudományos hátteret eltakarta a (személyes véleményem szerint meglehetősen szemérmetlen lopáson és üzleti trükkökön alapuló( garázs-mítosszal. Az informatika által alapvetően meghatározott jövőről csak akkor tudunk (ha egyáltalán) értelmesebben beszélgetni, ha megismerjük a valódi múltat, olyan embereket, mint például az Apple magja mögött álló kutatókat (nem, nem Steve Wozniak, hanem Alan Kay és még sokan mások).

Kiinduló pontok pl: youtu.be/8pTEmbeENF4 , en.wikipedia.org/wiki/Dynabook

igazi hős 2018.07.16. 11:06:49

@Hegyi Zsolt: "kábé 20 centivel van messzebb az órájánál" Furcsa helyen hordod a telefonodat. Nem kell minden értesítésnek megjelennie, már az is jó, ha a hívásokat észreveszem. Mivel a "zsebben hordom a telefonomat" korból kinőttem, ezért jó, ha nem csak az autóban veszem észre a bejövő hívásokat, hanem a metrón vagy bringán is. Nem biztos, hogy fel akarom venni, de legalább tudom, hogy valakit vissza kéne hívni. Ez a funkció megér pár ezer forintot, a többi néphülyítés. (Persze ez az üzleti siker alapja, szóval érthető.)

Tamás Molnár 2018.07.16. 11:07:11

Kedves Hegyi úr! Négy éve könnyíti meg napjaimat egy okosóra, ha hiszi ha nem.Ha okosóra akkor csak Apple, Nokia? Nézzen már szét egy kicsit jobban! Ja, és nem ártana tájékozódni, hogy mi az okosóra, és a fintes okoskarkötő! :-)

Muad\\\'Dib 2018.07.16. 11:07:51

Neked nem felel meg ezért hülyeség és rossz irány. Ez ám a magas szintű gondolkodás. Képzeld, másnak meg pont azok a funkciók kellenek amiket te itt lehúzol...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.07.16. 11:08:06

Én örülök annak, hogy amióta a telefonok mutatjáék a pontos időt, nem kell karórát hordanom. Nem tudok olyan funkciót elképzelni, amiért újra hajlandó lennék bármit is a csuklómra kötni.

bélukaaa 2018.07.16. 11:08:15

Az okosórában nem a dupla értesítés jó, hanem az, hogy le lehet némítani a telefont és már sosincs meg az, hogy valahol kellemetlenül megszólaljon.
Valóban nevetséges a "2" nap üzemidő én pebble-t használok már amióta a kickstarteren elindult, (most már pebble time steelt) 5-7 napos üzemidővel elég kényelmes, az üzeneteket és hívásokat látom, válaszolni i s tudok, mér ezt-azt pontatlanul, nem lehet beszélni rajta, de csöndes, vízálló és megbízható.
Amíg nem jelenik meg ennél jobb, hasonló üzemidővel, addig nem hiszem, hogy újat veszek.

user_man 2018.07.16. 11:08:34

Téged zavar hogy jelzi az óra a hívást, smst, emailt meg más értesítéseket. Engem meg nem zavar, olyan munkahelyen dolgozom ahol nagy a zaj, órán látom hogy ki keres, ki küldött üzenetet (Skype, viber, sms, email) , fontos e reagálni. Vezetés közben (régi autó) szintén órán látom hogy fontos e a hívó nekem,ha igen akkor kihangosítón fogadom. 3-4 napot bír az okosórám 1 töltéssel (samu) és ez a 3.0 ás verzió., konkrétan a harmadik órám,és valószínűleg lesz több is . Ezzel csak annyit akartam, nem te vagy a világ közepe. Nem úgy van hogy neked valamiért nem tetszik valami akkor az nem is jó..1 problémám van csak , a fitnesz appot nem bírom kilőni. Nem csak akkor működik ha en akarom, hanem nonstopp. Feleslegesen fogyasztja az óra akkuját. Ja és 10 eurótról van oraszij mert bizony vannak földön olyan okosórák is amelyekhez jó a "sima" 22 milis oraszij is.

Ashley2008 2018.07.16. 11:09:04

Na én ezt hiányolom, hogy a Seiko-nak nincs egy jó kis connected watch a kínálatában. A Withingst nézegettem, de nekem ez a design nem jött be. Seiko-ban számomra szebb letisztult darabot találtam, jobb arányokkal. De az összes okosórával az a bajom, hogy egyszerűen nem szépek egy klasszikus órához képest. Szóval én is Seiko-t hordok. Van két fényevőm is, amiket SOHA nem kell tölteni ;) És még csak elemet sem kell cserélni bennük. Persze aksit kell, úgy 15-20 évenként :) Ha nem akarsz vagy nem tudsz több százezret (vagy milliót) órára költeni, de akarsz egy mutatós, elegáns vagy sportos órát, akkor az egyik legjobb választás.

Viszont a mostani hordható okos eszközöknek is lehet egészségügyi kockázat esetén hasznuk, még ha nem is kiforrott a technológia. Lásd: pcworld.hu/pcwlite/ujabb-eletet-mentett-az-apple-watch-247705.html

Egyébként HDM Global nem egyenlő a Nokiával. A Nokia név használatát megvették az eredeti cégtől 2016-ban mobiltelefonok forgalmazásához. Igaz, a cég alapítói között vannak régi Nokia dolgozók is. Az "igazi" Nokia inkább telekommunikációs (hálózati berendezések, otthoni eszközök, internet, stb.) vállalat és azok között az egyik legnagyobb.

Vortex 2018.07.16. 11:09:58

@Hegyi Zsolt: gondolom nem is tudsz más indokot elképzelni, amiért az ember ilyen eszközt vesz... Én például azért vettem, mert már két telefont is összetörtem, amikor vettem ki a zsebemből őket, és jobbnak láttam, ha minél kevesebbszer veszem elő, annál jobb. Az alapvető értesítéseket (e-mail, SMS, hívás) megkapom, és eldöntöm, hogy érdemes-e elővennem a készüléket.Az alvásmonitoring / egészségügyi funkciók engem például totálisan hidegen hagynak, sokszor lehetett olvasni, hogy ezek az eszközök ilyen jellegű pontos mérésre alkalmatlanok.
Gondolkozz nyitottabban, mielőtt kinyilatkoztatsz valamit.

sikeres-e 2018.07.16. 11:10:46

@Hegyi Zsolt: azért kicsit erős szerintem rögtön a végét vizionálni, csak mert neked nincs szükséged a (jelenlegi funkciókat biztosító) okosórára. Csak hogy egy ellenvélemény is legyen: nekem pont arra van szükségem, hogy az óra jelezze ha hívnak, kiírja a Viber illetve egyéb üzeneteket, SMS-t, stb. Otthon kisegyerekek miatt le van hallkítva a teló, az óra jelzi, ha hívnak, üzennek. Munkahelyen szaladgálok az irodák között, nem cipelem a telót, főleg ha a kezem tele van még notebook, egér, stb kombóval. Vásárláskor tolom a kocsit, ha rámírnak otthonról, hogy kell valami, csak ránézek a kezemre és látom is, két kattintás, és le is okéztam (nem kell megállni, elővenni a telefont, stb, ráadásul a táskámban ha még fel is van hangosítva, akkor sem hallom, főleg egy üzenetnél). Bár tény, hogy rengeteg ember kezéhez már hozzánőtt a telefon (liftben, utcán, vásárlásokr, rengetegen nyomkodják, bámulják), de én úgy vagyok vele, hogy nekem azért sokszor szükségem van két szabad kézre, mégis szeretném tudni, ha keresnek. Mondjuk az Applehez való hozzáállás valószínű egyezik, én pl sosem vennék, de szerintem az okosórák jelenlegi funkcionalitásának azért van létjogosultsága. A lépésszámláló, pulzusmérés, egyéb ebből levont statisztikál közlése nekem nem fontos, mondjuk nem is zavar, csinálja ha akarja, végülis néha megnézem. ;-)

rnz 2018.07.16. 11:11:02

Röviden csak annyit fűznék hozzá, hogy egyrészt van élet az apple-ön túl is (bár ezt ha érintőlegesen is, de te is megtapasztaltad), másrészt Steve Jobs nélkül kicsit is komolyabb fejlődésre már nem érdemes számítani az almásoknál.

EGYIKRESEM 2018.07.16. 11:12:13

Nekem napi 50-70 telefonhívásom van (évek óta), és már a telefon bármelyik csengőhangját is gyűlölöm. Nem beszélve arról, hogy megbeszéléseken lenémitani, utána vissza... Amióta okosórám van, a telefon teljesen lenémitva van a zsebemben, és elég egy pillantás az okosórára, hogy lássam ki keres. Emailből több tucatnyi jön szintén, ezek harmada csak tájékoztat valami közbenső fejleményről, nem kell válaszolni rá. Az órán látom mi a mail tartalma, és nem kell elővennem a telefont...

A másik példa a párom, aki nő létére a táskájában tartja a telefonját, ami miatt a hivások 70%-át meg se hallja. Neki is van okosórája, ez a probléma megszűnt.

Szóval elég nagy hülyeség kijelenteni, hogy nincs értelme az okosóráknak. NEKED nincs, mert nem használod a funkcióit.

szcsongor 2018.07.16. 11:22:58

@furious ewok: "Órát azért hord az ember, hogy mutassa az időt.". Igen, szerinted CSAK erre. Sokan mások viszont egyéb funkciót is szívesen látnak az órájukon.

Nagyon sok szubjektív butaság van ebben az írásban.
"Kár, hogy ez a meglehetősen primitív cég belekontárkodott ebbe is. Sose voltak arról híresek, hogy szépet, jót, előremutatót csináljanak"
Ezt ugye nem gondolta komolyan a poszt írója? Persze, az okostelefon korszakba belealudtak, ami aztán kivégezte őket, de a butatelefon korszak királyai ők voltak. Ezen szerintem nincs vita.

"Nem kell GPS, nem kell telefonálás, buta Siri, nem kell, hogy jelezze, ha hívnak, erre van kitalálva a telefon, a duplikált értesítés szerintem a mániások, paranoiások számára izgalmas csak, vagy azoknak a fiataloknak, akik ezzel akarnak vagizni a többiek előtt. Ja, ráadásul csak kicsit szép, lássuk be."
Ez mind a saját véleményed. Oké, gondold így. De kérlek fogadd el, hogy sokaknak viszont nem csak pusztán "vagizás" vagy hipszterkedés hogy értesít az órájuk meg GPS van benne esetleg.

Én egy Pebble Time Steelt használok már 2-3 éve (sajnos ők is megszűntek már, megvette a Fitbit). Előtte én sem gondoltam volna, hogy ennyire hasznos tud lenni. Sokszor hasznos, hogy nem kell előkotornom a telefonom, ha üzen valaki, egyből látom a csuklómon, pl ha épp vezetek vagy tekerek a bringán. A zenelejátszót is vezérlem vele a telefonon, így nem kell ahhoz sem a telefont elővenni folyton. Ja és az e-ink kijelzőjének köszönhetően 1 hét (!) az aktív üzemideje, úgy hogy folyton látszik az óralap, nem úgy mint az okosórák többségén.

szcsongor 2018.07.16. 11:23:59

@bélukaaa: Dettó. Addig le nem cserélem a Pebble-t amíg be tudom kapcsolni. Egyszerűen ennél jobb koncepciót még nem találtak ki (szerintem).

rajzkocka 2018.07.16. 11:24:10

Kedves Szerző!

Alapvetően én is érzek némi flusztrációt a cikkben. Egyéni véleményből is bőven akad, de ezzel nincs semmi bajom. Kinek a pap, kinek a papné!

A hibás iránnyal viszont nem tudok egyet érteni. Hogy az Apple jó kereskedőként pénzt akar csinálni azzal nem vitatkoznék, kár is lenne mert így van. De ezzel még a gyógyszergyártók is így vannak.
Az hogy ki mit akar látni és mit nem a karóráján szoftveresen a közösségi médiából vagy a hívásinfóból más kérdés. Alapvetően nem ezekért a funkciókért vettem a watch-ot, de én speciel sokat tömegközlekedem és zenehallgatásnál, hívásnál stb. kényelmi funkcióként jól jön hogy nem kell kivenni a zsebemből a telefont ha át akarok tekerni egy zeneszámot. De ezek miatt tényleg nem éri meg megvenni.

Ami miatt viszont megéri, az az egészségmegőrzés. Nem vagyok fitnesz őrült, sőt sajnos az érem másik oldala vagyok! Azért kezdtem el edzeni mert hála a mozgáshiánynak és az elhízásnak krónikus betegséget szedtem össze.

Miben segít a watch? A helyes étkezés és edzés mellett is sok dologban. Olyan dolgokat is tud, amelyeket egy egészséges ember észre sem venne hordásakor.

Mi 412 embert vizsgáltunk egy kutatáson, amelyen a watchot csak arra akartuk használni (20-as csoportokban), hogy rögzíthessük az illetők napi pulzusszámát.
Ebből az embermennyiségből kijött sajnos - vagy szerencsére - 4 olyan ember, akinek bejelzett az óra hogy valószínűleg szívritmus zavarban szenved. Ki is írta hogy forduljanak mielőbb orvoshoz.
Ezek közül csak 1 ember szedett gyógyszert rá, a másik 3 elment az orvoshoz és ki is kellett szednünk a csoportból őket, mert kiderült hogy az óra jól értékelt, tényleg szívbeteg.
Ezen felbuzdulva beszereztünk több más okosórát (withings is van raktáron), de az említett 4 embernél csak méréskimaradás és csipogás jelezte maximum hogy valami nincs rendben.

Az órát egyébként külföldön sikerrel alkalmazzák különböző mentális betegségeknél, ahol jól jön hogy az óra bejelez tevékenységeket/gyógyszerbevételt stb.

Az apple nagy előnye hogy a fejlesztők szeretik, és ez fokozottan igaz az egészségügyre.

Tehát az irány szerintem egyáltalán nem rossz. Hogy jó lenne-e ha tudna vércukrot és vérnyomást mérni? Naná! De ismerve a piacon kapható erre használatos modern eszközöket és méretüket ez még nem lehetséges egy óra méretében.
De nyilván ez a cél, és ha megnézi a különböző szenzoros kiegészítőket amelyeket vásárolni, lehet, talán nem vagyunk tőle annyira messze mint hinnénk.

Alapvetően az a baj ezzel a cikkel, mint az ilyen termékekről szóló cikkek nagy részével. A kánaán sosem jön el egyből, de amit elindított a cég 3 éve, és ahová eddig jutott (ne az óra specifikációit nézze, nézzen körül interneten mennyi egészségügyi alkalmazás készült hozzá) az ha forradalomnak nem is nevezhető, de jó kezdetnek igen.

Csak divatcikként kezelik az okos órát mintha nem is lenne másra jó. Érdemes megnézni hogy az orvosok, kutatócsoportok miket képesek elérni vele és aztán értékelni valamit.

Főleg akkor, ha arról ír cikket mi zsákutca és mi nem...

Hegyi Zsolt · http://zen-taxi.blog.hu 2018.07.16. 11:26:18

Kedves kommentelők, kösz minden észrevételt, tényleg. De azért ugye tudjátok, hogy
- nincs objektív igazság
- blogon számon kérni a szubjektivitást eléggé vicces.

Itt az én véleményemet lehet olvasni, szubjektíven, ahogy amúgy a te véleményed is, kedves kommentelő, szubjektív. Ha magadnál elfogadod ezt, tedd meg nálam is. Kösz.

Hegyi Zsolt · http://zen-taxi.blog.hu 2018.07.16. 11:32:36

@rajzkocka: elfogadom, amit írsz, valóban könnyen lehet, hogy az Apple Watch jobban méri, amit mér, mint a többiek. De kérlek, legalább azt gondold végig, amit az akkuról írtam.

Oké, leszedem a notifikációkat, ami zavar. Kikapcsolok minden olyat, ami nekem nem kell. Fúkusz az egészségen. Szuper. De a max kb 2 napos akkuidő akkor is gáz. Mikor töltsem? Éjjel? Akkor nem méri az alvásom. Nappal? Bajos, mert pl ottfelejtem, itthon hagyom, és a többi, tehát ha már le kell vegyem a kezemről, ott erős esélye van, hogy az egész koncept, amit kialakítottam, borul, és nincs rosszabb - nekem - mint ha figyelmet kell fordítsak olyan eszközre, ami alapvetően arra lenne kitalálva, hogy ő legyen értem és ne fordítva.

A mért adatok köre a másik kérdés, milyen szenzorokat használ az adott óra. Szóval tartom, van mit fejlődni, jelenleg ami elérhető a piacon, nekem az vagy csúnya, vagy akkuidőben bajos, vagy túl buta. Vagy, mint a Withings esetében, elcseszte a Nokia, kurva szar supportot ad, és emiatt lesz az egész nyűgös.

Hegyi Zsolt · http://zen-taxi.blog.hu 2018.07.16. 11:35:14

@géza73: az a lényeg, hogy te okos vagy, mint a nap. Csak azt nem vágod, hogy te is a saj
át szemszögedből írsz, ahogy én is.

Amúgy a te okos kommentedből kihagytál egy dolgot. Mi is az az eszköz, amit használsz? :)

StanLee · https://newsroll.net 2018.07.16. 12:56:36

En magamnak vettem egy olcso kinai "okosorat". A lepesszamot egesz pontosan meri, mutatja az idot es jelez (ha van eppen kedve hozza), hogy hivnak, vagy kaptam valami uzenetet. Jo dolgok, de a bloggerrel ertek egyet, hogy a tenyleg ertelmes funkcio egy ilyen okosora eseteben a jo szenzorozottsag, a hosszu uzemido es support lenne.

En hajlando lennek kiadni akar szazezreket is egy olyan oraert, ami idoben elore jelezne bizonyos sziv- es errendszeri problemakat, de ilyen nincs. Akinek volt stroke-ja vagy szivinfarktusa, vagy csak a hozzatartozojanak, az tudja nagyon jol, hogy ha lenne valami okosora, ami idoben tudna elore jelezni, mekkora segitseg lenne.

De egy egyszeru vernyomas meres is mekkora lenne mar, anyukam vernyomasa ossze-vissza megy, ha egy ora ezt jol merne, kenyelmes lenne, rogton megvennem neki, de persze ez egy olyan tipusu szenzorozottsag, amit a tobbsegi felhasznalok, akik ide is irtak, bizonyitando, hogy az okosora mekkora talalmany es mennyire jol hasznalhato, nem lennenek hajlandoak megfizetni.

rajzkocka 2018.07.16. 14:11:19

@Hegyi Zsolt: Kedves Zsolt! Nem mondtam hogy semmiben nincs igazad! Sőt!

Az akkuidő valóban kiábrándító. Nekem 2 napot bír, így a 2. nap estéjén szoktam rárakni töltőre, ami nyilván nem ideális megoldás.

Annyit szerettem volna érzékeltetni hogy a tapasztalatom szerint sajnos van létjogosultsága ennek az eszköznek. Azért SAJNOS, mert ha nem lenne ennyi betegség, és az ember odafigyelne magára (saját magamon tapasztaltam az elhízás miatt), akkor ilyesmiknek is jóval kisebb szegmens látná értelmét.

Hogy van hová fejlődni az is igaz. Én betegként úgy látom - és hozzáteszem remélem is - hogy nem zsákutca az okos óra. Hogy van hová fejlődni az nem kérdés, hiszen - akárhogy is nézzük - ez csak a kezdet.

Én csak azt remélem, hogy tényleg a divatfunkciók - amelyek tényleg jól jöhetnek, de másodlagosak - nem lesznek fontosabbak annál hogy több egészségügyi szenzort kapjon a jövőben az óra.

Laszlo K 2018.07.16. 14:11:29

@StanLee: ne haragudj, de az idojarast is keptelenek eltalalni. Varazsgombot varsz? Az orvostudomany manapsag egy hasrautes, kb.

Laszlo K 2018.07.16. 14:11:45

Nekem van okosoram. Sportolashoz marha jo es zenet hallgatni. Meg mindenfele dolgot mer. A notifikaciokat en nem is hasznalom rajta. Egyedul ez az okosora jobban osztonoz a mozgasra, mint barmi mas dolog eddig. Es itt van az egesznek az ertelme. Ha egy lusta geci vagy, sose fogod megerteni...

Hegyi Zsolt · http://zen-taxi.blog.hu 2018.07.16. 14:14:30

@rajzkocka: valóban, a célnak annak kéne lenni, hogy a sok parasztvakító hülyeség (isminek dobogó animált szív, beszélő szarkupac stb) mellett, vagy helyett (tudom, helyette nem lesz, mert a szar kell a népnek) az eü dolgokra fókuszálnának. Nyilván sok olyan dolog van, amit az ember fizikai adottságai okán pontosan nem lehet mérni a csuklóján (pl vérnyomás), de tendenciákat igen, és néha az is elég.

off: ne mondd magad betegnek, a gondolatnak teremtő ereje van.

furious ewok 2018.07.16. 14:55:08

@szcsongor: ""Órát azért hord az ember, hogy mutassa az időt.". Igen, szerinted CSAK erre. Sokan mások viszont egyéb funkciót is szívesen látnak az órájukon."

Az okosóráknál én inkább azt látom, hogy a technológia varázsa vonzza be a lelkesedést, ami mögött tényleges haszon kevés van.

Mit is csinál az okosóra? Látod ha keres valaki? Ok, ez lehet hasznos, de messze nem létszükséglet, sőt, nekem inkább zavaró lenne, hogy az órád révén akkor is utolérnek, ha nem akarod.

Olvasod az emailed? Nekem ezért van egy tepsiphone a zsebemben, azon keresztül mindent azonnal látok, tudok írni olvasni amit akarok, és nem kell a csuklómat bogarászni hozzá, ezért se fizetnék.

Egészségügyi appok? Ezek hasznosak lehetnek, de a telefonomon is van ilyen, mégsem használom. Spec helyzetben jól jön, meg érdekes, de túl sokat ez sem ér az átlag felhaszálónak.

Speciális feladatokra jó lehet az okosóra pl gyerekre idősre gpst rakni, beteget monitorozni, de ilyen speciális, ugyanakkor a feladatot tökéletesen ellátó órákat meg nem nagyon adnak, mert nincs bennük akkora profit.

A másik oldalról viszont egy hagyományos seiko, tissot, certina, hamilton, orient stb ugyanebben az árban kapható, és egy életre szól. Az én csuklómon most is egy 15 éves jacques lemans automata óra van, ami már rendesen "megpatinásodott" az évek alatt, de még mindig elegáns, szép, pontos és karcmentes az üvege a zafírnak köszönhetően. Hordom túrázni, vízpartra, tárgyalásra, mindent kibír. Egy okosóra meddig bírja? 5 év? 15 év alatt teljesen elavulna, ha más miatt nem is, de szoftveresen biztos.

Szóval az okosórák valódi haszna nem áll arányban az árukkal szerintem. Akinek valamely funkció létszükséglet, az nyilván megveszi, de egy átlag felhasználónak a kezdeti lelkesedés után nem fog sokat adni az életéhez.

Egy szóval én a posztolóval értek egyet. Ennyi pénzért vegyetek egy elegáns mechanikus órát, és az egy életre szóló befektetés lesz.

báró Csekonics 2018.07.16. 14:55:30

@EGYIKRESEM: Anélkül, hogy vitatkoznék a hozzászólásod tartalmának többi részével:
"Nem beszélve arról, hogy megbeszéléseken lenémitani, utána vissza..."
Erre is van app :-D
Én spec. használok is ilyet, mert nálam még nem ért oda az okosóra, hogy költsek rá - jópofa, de _nálam, még_ ingerküszöb alatt van. (Igaz, ami tetszik az azért nem is olcsó, pl. Moto360 - így teljes a kép.)

rajzkocka 2018.07.16. 15:34:56

@StanLee: Az apple watch jelzi a szívinfarktust. Sőt ami fontosabb, a szívritmuszavart is. Ha érdekel lapozz feljebb, a szerzőnek írtam egy hosszabb kommentet honnan tudom. 400+ embert vizsgáltunk. Igaz a vizsgálat nem erről szólt, 4 beteget talált az óra. Ebből 3 nem is tudta hogy beteg. Mindegyiknél beigazolódott a szívritmuszavar. Azt csak cikkekből tudom, hogy a szívinfarktust is képes előre jelezni valamilyen szinten. Olyan helyen olvasgattam utána ahol nem csak marketing-hype miatt írtak róla.

A kínai órák az árukhoz képest tapasztalatunk szerint jóak edzéshez, de ilyen betegségeknél a legtöbb az volt, hogy becsipogott mert nem tudta rendesen mérni a pulzust sem. Ennyi ember után az derült ki, hogy pontatlanok is sajnos. Tehát ha becsipog, akkor nem tudhatod hogy most épp a szenzor nem mér jól, vagy tényleg beteg vagy.
Arra viszont tökéletesek, hogyha valaki edzéshez akarja használni. Az eltérés nem olyan mértékű hogy azt negatívan befolyásolja. Betegség tekintetében viszont nem szabad bízni bennük.

Etniez 2018.07.16. 17:04:33

Megjött az Apple-szekta :D

Taylorandhoffer 2018.07.16. 17:04:49

@Hegyi Zsolt: légyszi javítsd ki az első linkedet a szövegben, köszi.

EGYIKRESEM 2018.07.16. 20:37:27

@báró Csekonics: nem bántásképpen, de ha a Moto360 neked drága, akkor nem egy ligában játszunk... Nagyon sok okosórát próbáltam, itt rohadnak mellettem a fiókban, mert a 90%-uk kalap szart sem ér. A Moto360 FÉL napot birta nálam üzemidőben újkorában, úgyhogy hamar elbúcsúztunk egymástól.
Hosszú ideje Pebble Steel Time-t használok, 3-4 napos üzemidőt bír, folyamatos órakijelzés mellett (ahogy fentebb irta más is). A következő fitbit versa lesz, 60-70e Ft-ot egyszerűen ki kell adni ahhoz, hogy az ember rendes okosórát kapjon.

Itt is az a gond, hogy a sok kinai vacak gagyi, és az eszetlenül drága Apple Watch között kevesen találják meg az értelmes kompromisszumot.

shakespeare 2018.07.16. 20:52:14

most vettem egy napelemes casio-t, nem okos de sokat tud, bírja a vizet 100 ig es a gyűrődést is, nulla a karbantartása, mindig pontos...
ez a jövő, csak okosabban, lesznek ilyen napelemesek

kovasany 2018.07.18. 17:00:51

Szerintem, ha már a kedves cikkíró ennyire megfutamodik a fejlődéstől és annak bizony rögös útjától, akkor ne álljon meg a visszafejlődésben! Most komolyan, az elem is le tud merülni... ajánlanám a Vosztok katonai óra 1984-es polgári változatát, ami egy felhúzással akár három napig is elketyeg. Sőt! Egy komolyabb napóra is szóba jöhetne! Kevés mozgóalkatrész (mondjuk egy, de az bazinagy), cserébe örök élet. Amúgy annyira le van maradva, hogy már létezik kifejezett egészségügyre specializált okosóra változat! Kicsit kutatni kell, mielőtt eget verő baromságokat, és egyoldalú, nagyon is szubjektív cikket tesz közzé és akkor nem kell félni a beszólásoktól! A cikk, mint egy vélemény okés, de mai technológiai fejlettség mellett ne akarjunk már mindent és folyamatos szondázó órát, ami akkuban bír heteket. Remélhetőleg a nem túl távoli jövőben lesznek ilyenek is, amint pl. egy modernebb áramellátást kapnak, mint ami ma rendelkezésre áll tömegtermelés részére. A szenzorok is javulnak. Elég csak a telefonok fejlődését nézni. Pl. 15 éve még fényképezőgép sem volt, ma már vannak komolyabbak, mint egy alap kompakt fényképezőgép. Ma ezt tudja a technika, megértem, ha valakinek ez nem felel még meg, mert komolyabbra vágyik, de az ilyen higtech fanatikusok akkor sem lépnek hármat hátra, hanem inkább "kiszenvedik" az átmeneti időszakot a jelen kínálatával. Ja igen, Amazfit2, egy hónapos, imádom!!!

kovasany 2018.07.18. 20:36:26

@furious ewok: "Látod ha keres valaki? Ok, ez lehet hasznos, de messze nem létszükséglet, sőt, nekem inkább zavaró lenne, hogy az órád révén akkor is utolérnek, ha nem akarod." Ez sem így igaz. 1. ha nem akarom, akkor vagy letiltom a telefonon az órát (kb. 2 db muzdulat), vagy egyszerűen leveszem (pl. otthon). Amire én (többek közt) használom: a telefonom folyamatosan le van halkítva, így egy tárgyalást, beszélgetést nem szakít meg a hangja (ide értve a rezgést is!). Rápillantok ki az és rajta el is utasítom, ha nem akarom fogadni. A beszélgetőpartnereim sok esetben semmit nem vesznek észre belőle. Magában ez elegánsabb, mint egy elegáns órában előveszem hangosan csengő telefont és babrálom. Az eleganciához tartozik, hogy akár bőr szíjat (van azom is) is feltéve elmegy egy sportosabb öltönyhöz, ilyenkor megfelelő óralapot rakok fel. Azon túl ott van, hogy igen, van automata karórám is (meg még másik 5), amit egy elegánsabb öltözékhez tudok felvenni. Ergo nem egy óra mindenhova a jó megoldás, mert olyan sajna nem is lesz. Olyan nem lesz, ami megfelelő sportoláshoz, öltönyhöz, munkába, stb. Ez igaz a hagyományos és az okosórákra is. Ez nem is célja egy gyártónak sem, de ez igaz akár az autók piacára is. Pl. az elegáns órád a sportoláshoz lehet neked megfelel, de kb. olyan stílustalan, mint kaucsukszíjast felvenni frakkhoz. Véleményem szerint egy férfinak legalább 3 féle karórára van minimum szüksége és ebben még nincs benne az okosóra! Utóbbi ár/élettartam vonatkozásában majdnem igazad van, mert tény és való, hogy 3-4 évnél tovább ezek nem lesznek használhatóak, kukában végzik. Itt jön a képbe az egyszerű user saját számítása, hogy megéri-e neki. Persze, ha nem az is érthető, de akinek igen, az attól nem egy sarlatán!