Kultúrprostiság Bizottság-módra

2011. szeptember 03. - Hegyi Zsolt

Csendben megnyílt a Bizottság zenekar kiállítása, életműbemutatása, performanszkabaréja vagy nevezzük akárminek a Műcsarnokban. Aki élt a nyolcvanas években és tudja, mit jelentett az akkori alternatív kultúra, akár még örülhetne is, ha elég felületes és ma nem Magyarországon lakik, hogy ez ma megtörténhet. Intézményesül a dada. 

nagyszabású projekt megnyitóján Szőcs Géza kultúrtitkár is beszélt, többek között szóba került, hogy sajnálatos, hogy nem kaptak még Kossuth-díjat a zenészek, mire Wahorn felkérte Szőcsöt, hogy intézkedjen az ügyben. Vicces, ugye? Performansznak is gondolhatná az ember, ha nem jelent volna meg előző nap egy sajnálkozó előhang a Facebookon Wahorntól az alábbi szöveggel:

 "Kedves Barátaim!

Sajnálattal kell tudatnom Veletek, hogy a Műcsarnokban a Szeptember 3-án ”Sírba visztek, a Bizottság a Műcsarnokba megy” c. kiállításnak nem lesz nyilvános megnyitója. Az intézmény igazgatójának indoklása szerint helyhiány miatt lesz zártkörűen megtartva a megnyitó, Szeptember 2-án, este 8 órakor. Szeretném ha tudnátok, gondolni fogok Rátok,hiányozni fogtok, és igérem mindanyiótokért eszek majd egy sajtos masnit. Kérlek benneteket, majd azért gyertek el a kiállításra, hogy emlékezzetek azokra a szörnyű időkre, amikor annyian jöhettetek Bizottságra, amennyien csak befértetek. Szomorúsággal teli izgalommal csókolok mindenkit: Wahorn András"

Tehát zártkörű a buli, belépés csak meghívóval, aki bújt, aki nem, az indok az olcsítás, legalábbis hivatalosan, valójában a helyzet ennél bonyolultabb. Mert bár az eltelt 20-30 év alatt a tagok gründoltak maguknak más területeken olyan nimbuszt, ami megüthetné a hivatalosság mértékét, hogy a Műcsarnokba kerülhessenek, de inkább fortélyos félelem szül nekünk rendet, hiszen hogy is nézne ki, ha a régvolt zenekar megmaradt rajongóköre esetleg nem viselkedne rendesen, netán valami olyan történne, ami méltatlan Szőcshöz és köréhez, ami kellemetlen, valami skandallum, valami beszólás vagy morgás, nem, ez nem lenne jó. Akinek meghívót adott az Úr, az cserébe biztos jól viseli majd magát, a közönség mulat és eszi a sajtos masnikat, aki meg nagyon akarja, jó pénzért majd vesz magának jegyet és megnézi a portékát nyitvatartási időben. 

Persze néhányan morogtak, szerveztek flashmobot is a Műcsarnok elé, hátha a bentiek elszégyellik magukat és kijönnek, és akkor majd a csarnok vezetői és a kultúrpotentátok odabenn rájönnek, hogy a néppel nem lehet ám csak úgy! Persze a program lement zavartalanul, elfogyott a masni is, mindenki elégedett lehet, a rizikós részen túl vannak.

Valami mégsem stimmel. Eleve kérdéses, hogy a megfoghatatlan, aktuális kultúrpolitikát fricskázó, a kor megszokott sorok közötti beszédmodorát is felülíró bizottság-jelenség hogyan kerül a Műcsarnokba? Mert az az attitűd, ami érvényesítette, amit Wahornék csináltak, tehát nem csak a tartalom, de a forma is olyan, ami kizár minden építményben megtestesülő elismertséget. Hiszen ha elfogadják, akkor eltűnik, felolvad, akkor elveszti hatását, ez az egész csak addig érvényes és szavatos, amíg föld alatt marad. Kiállítóteremben nem lehet polgárt pukkasztani, napilapi vezércikkben nem él meg a kiáltvány. A manifesztó zárt teremben a falakon verődhet csak vissza, a jól szabott öltönyösség egy műcsarnoki bazárban megeszi uzsonnára a vaníliaálomkekszet, ez így legfeljebb sznoblakomának jó. Vagy a hiúság a magyarázat? A Bizottság is emberekből áll, eső elől is véd a tető, legyen hát, adjunk esélyt annak, hogy a kongó termű Műcsarnokból erre a pár hétre közösségi tér is varázsolható, ha a közönség is akarja. Mentenénk a menthetőt, keressük a magyarázatot, hogy az igazgató hülyeségére miért nem reagáltak egészségesen, amúgy bizottságosan a fiúk, hogy akár a meghívottaknak, akár a neten elérhető embereknek rittyentsenek egy gyors Bizottság koncertet a ház előtt. Csak nem vállalták volna be a blamázst a szervezők azzal, hogy rájuk hívják a rendőrt. 

És Szőcs? Hogy állhat mellé az, aki megföstötte A miniszter Mercédesze elhalad a 112-es italbolt előtt című képet? András, Laca, Öcsi bá', de hát ezek a korifeusok, ezek a miniszterkék ugyanazok, csak más ruhát adtak rájuk, nevezzük Szőcsnek vagy Aczélnak, mindegy, hiszen a három T és a három F között nincs különbség. 

A Bizottság jó ideje tetszhalott volt, és egészen az elmúlt időkig úgy tűnt - mint a többi akkori alternatív zenekar esetében is - hogy nincs miért feltámasztani. Aztán a Trabant, a Kontroll, az Európa Kiadó koncertjei bizonyították, hogy (sajnos) időszerűek ők ma újra, a fülkeforradalom ellenforradalma előhívta az elfeledettnek gondolt zenéket és szövegeket, és ebbe a sorba belefért volna a Bizottság is néhány koncert erejéig. 

De így nem. Mert a kultúrmisszió amikor kultúrprostiságra vált, amikor Wahorn Szőcstől kérincsél Kossuthot, ha a javarészt kultúrát gründoló közönség, aki a Bizottságért megy be - ha egyáltalán - ebbe a múzeumba, kiszorítottá, nem fontossá - legfeljebb, ha meghívott, akkor biodíszletté - válhat, akkor ott valami elveszett, ott valaki elárult valamit, ott valaki hamisat fúj. Így és most vált érthetővé, most látszik igazán jól, Laca milyen segget látott, kié a segg, és ki nyalja. Köpni, kell?

* készült lábjegyzet azoknak, akik fentieket nem, vagy félreértik.

A bejegyzés trackback címe:

https://zen-taxi.blog.hu/api/trackback/id/tr833200327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pallasA 2011.09.04. 05:48:07

Megosztottam, mert meg kellett. És persze köpni kell. Végtelenül sajnálom.

Hülye aki elolvassa! 2011.09.04. 18:20:38

Micsoda buta post.

"És Szőcs? Hogy állhat mellé az, aki megföstötte A miniszter Mercédesze elhalad a 112-es italbolt előtt című képet? András, Laca, Öcsi bá', de hát ezek a korifeusok, ezek a miniszterkék ugyanazok, csak más ruhát adtak rájuk, nevezzük Szőcsnek vagy Aczélnak, mindegy, hiszen a három T és a három F között nincs különbség. "

Csak a te beteg agyadban ugyanazok.

regress 2011.09.04. 18:33:00

33- éve láttam őket először,jók voltak.sajnos mára mindenki elkurvult,ők is .őket is töröltem,ennyi

HAT 2011.09.04. 18:41:40

O-o-ó... a Mila- provo-káció?
A Bizottság és Szőcs Géza is másról szól, mint ami látszik. Mind a ketten (amennyiben a Bizottságot is személynek vehetjük, és miért ne?) olyan dolgot tettek le az asztalra, a lemezjátszóra, a vászonra stb., ami maradandó. Ezt a később élők máshogyan értékelik természetesen. De: a Bizottság és Szőcs Géza sem anarchista volt (lásd a képet), és nem pusztán az aktuális hatalom vagy bármi elleni forradalmárként viselkedett, alkotásaik ennél jóval többek. A bizonyítás egyszerű: tessék Bizottságot hallgatni és Szőcs Gézát olvasni. És ha ez megvolt, akkor kéretik le nem írni olyan butaságot (a lábjegyzetben), hogy például Bozóki értelmesebb és többet tud a nyolcvanas évekről, mint Szőcs. Sok olyan művész volt, van, lesz, akiknek alkotásai függetlenek attól, hogy ki rendelte őket, ki tiltotta őket, és utólag milyen körülmények között jelennek meg.

csillámpóni 2011.09.04. 18:45:55

Azért a kosútdíj tulajdonképp már annyira szar se, hogy Lovasinál is csak a vicc kedvéért köptünk, nem igaz?
Ha már Lola is megkapta? Kétszer? Szabó Zsófi lova?
Ez már csak Lacának nincs, meg Schmuck Andornak.
Még én is vettem magamnak egyet az ecserin.

Anti Anyag (törölt) 2011.09.04. 18:50:56

Szőcs összehasonlítása Aczéllal. Szerintem akkor nem lenne csak gond, ha te lennél a miniszter, bár lehet, hogy csak neked nem lenne gond.

Van egy gyanúm, nem Szőcs akadályoz téged a 3 T-vel.

Hegyi Zsolt · http://zen-taxi.blog.hu 2011.09.04. 19:03:35

Szőcsöt olvastam, a 3F szerint ő a felejthető kategória, és ganítom, ha nincs ez az államtitkárság, tized ennyire se jutott volna, ráadásul ő is azok közé tartozik, akik amint tisztséget kapnak, elfelejtik, hol lakik a jóisten, és elkezdik a pereputtyot tolni.

Ami pedig Aczélt illeti, valóban abban problematikus az összehasonlítás, hogy ha a kettőt egymás mellé állítod, akkor Szőcsnél nincs semmiféle átlátható gondolatiság vagy irányvonal, csak mint a gyerek, aki beszabadul a cukrászdába, tenyerel ész nélkül a tortákba. Aczélhoz képest valóban Szőcs kisebb formátum, de hát mit lehet tenni, ez van.

Bozókinak meg tessenek utánanézni ebben a témakörben, mielőtt kiabálni tetszenek.

kennyking 2011.09.04. 19:13:53

Véleményem szerint korrekt ez a poszt.Annyit azért hozzátennék, hogy a Kontroll, ájrópai kiadó és társaik koncertjei egyáltalán nem aktuálisak ma.Talán a régi Beatrice...szigorúan a régi.

sorica123 (törölt) 2011.09.04. 19:18:42

Ezzel a poszttal az a nagy bajom, hogy ha meg visszamondták volna, hogy demárpedig nem állítanak ki, akkor meg az lenne a baj.
Az ő szerepük, az, ahogy akkor szembehelyezkedtek a vezető elképzelésekkel, csinálták a dolgukat ahogy ők azt elképzelték - történelem. Szerintem az a normális, hogy ma kiállítanak, életművet összegeznek - normális és szükséges, amennyiben arról is esik szó, hogy akkor mit jelentett a 3T, és mit jelentett a Bizottság és köre. Akkor kurvulnának el, ha ezekről egy vak hangot nem ejtenének. De az is szar lenne, ha egyáltalán nem állítanának ki, mert inkább hallgatnak és puffognak, nem mennek bele a helyzetbe, nem vállalják az egész történetüket (mai) plénum előtt (értelemszerűen a környezettel, a centrális kultúrpolitika összes visszásságával együtt). Nekem ezzel semmi bajom, álljanak oda az érintettek, akinek egy csepp józan esze van, utánanéz, és összerakjai, hogy kivel vállal közösséget - a volt kultúrpolitikai okostojással, aki mag vállvereget és szónokol, vagy azokkal, akik öntörvényűen tették, amit ők elgondoltak, az állam meg ott pukkadjon meg, ahol van.

hunnihurri 2011.09.04. 19:21:17

Olvasom a kommenteket, a levakarhatatlan Szőcsről, a 3 T ről a 3 F - ről.Szerintem nem ér az egész annyit, egy túl értékelt helyzetről beszélnek .Szőcs van , ott van a helyén az úri fiú, semmi köze a problémához, költészete világszínvonalú a legmagasabb szakmaiság megvalósulása, államtitkársága a nullával egyenlő,az átkosban járt Szentendrén de a csak Petőfi Kör vendégeként , nem is ismerte a Bizottságot.Álszent szertatás részeként a Kossuth díjról beszél , ezt komolyan gondolja megyünk újra az amatörizmus felé,a szenzációknak kitüntetést akarna.Tóth Menyhért már öregen tudott bekerülni a Műcsarnokba,micsoda szégyen,gondolom megvalósulhatott volna idejében ha nem tud zenélni, meg festeni.Igen megalázó helyzet a szakmát jól ismerő művészekkel szemben.Erőss túlzás ami ott történt , kiállítást csináltak a "művészeknek", mi pedig lenyeltük megettük mint a magyar narancsot .A magyar művészeti életnek súlyos problémái így háttérben maradhatnak nem látszanak a a nagy seggtől , " JÓ REGGELT HALOTT!!!!", lehet majd folytatni Alföldivel majd Kentaurral.

Hegyi Zsolt · http://zen-taxi.blog.hu 2011.09.04. 19:34:23

@kennyking: a ricsét is mondhattam volna, igazad van.

@sorica123: ha olvastad a lábjegyzetet, leírom, hogy vannak fokozatok, akár még ki is állíthatnak, üsse kő - szerintem az intézményesülés nem jó irány, de ha a hiúság erős, akkor persze, menjenek a mücsibe. Azzal van bajom, amit írsz is, hogy ezzel a lépéssel kikkel vállalnak közösséget, azzal, hogy Szőcs mellé állnak, legitimálják a legitimálhatatan kultúrkampfot.

@hunnihurri: Szőcs költészete érdektelen abból az aspektusból nézve, hogy ő ma a kultúrfej, övé az ország és a hatalom ezen a területen. A Műcsarnokkal alapvetően az a baj, hogy nem találja a helyét a palettán, vagy esküvőkiállítási rendezvényközpont, vagy kurzushodály, nagyokhoz nem mer nyúlni, mert az aktuális vezetése fél tőlük, kicsikkel nem tud mit kezdeni abban a térben, mert ahhoz túl nagy és ódon, szóval a Műcsarnok tulajdonképpen mindegy, mit csinál.

zsebatya 2011.09.04. 19:43:38

Minden megváltozott. még ami megváltozott, az is megváltozott. Wahorn Andrást mostanában hallottam üvölteni néha Para-Kováccsal együtt a Bakáts rádióműsorában, de már a Bakáts is megváltozott. ef-Zámbóéknak még pár éve is hangosítottam ha úgy tetszik, puszira, de ő is megváltozott. A Hobóék szervezésében léptek fel előa Mobilék és a Rice előtt, de a Hobó, a Mobil, meg a Rice is megváltozott.

zsebatya 2011.09.04. 19:50:24

@Hegyi Zsolt: Ja igen, a Műcsarnok is megváltozott, majd elfelejtettem. Arra azért kíváncsi volnék, ennek a fura helynek igazából mi is ma a szerepe. "Nekem már nincs is szerepem."

Chigavera · http://pezsma.blog.hu/ 2011.09.04. 19:52:52

Ma elmentem megnézni. Szar. Halott, döglött, nem létező. Annak, amit ők csináltak az eleven, zsizsegő profanitás volt a motorja, a közvetlen, intim, komolyan vett bénázás termelte ki az abszurdot. A lényegből egy ilyen teremőrzött, fehér falra applikált módon pontosan 0% marad. Dadaizmus az Akademián? Please, man...

sorica123 (törölt) 2011.09.04. 19:54:38

@Hegyi Zsolt: _ha_ közösséget vállalnak vele. Mert attól, hogy valaki mellé odaállok egy színpadra, még nem vállaltam vele közösséget. Viszont azért jobb, mint szerénykedni és 'underground' hallgatni, mint hal a szatyorban, mert azt jelzi, hogy ki tudok állni továbbra is a véleményemmel, a tartásommal és azzal, hogy igenis vállalható, akár Műcsarnokba is való az, amit évek munkájával összehoztam. Ezeket a munkákat ma oda is be lehet tenni, kiállítani - annak ismeretében, hogy nem volt ez mindig így, volt, amikor a szűklátókörűség, a túlvédekezés törvényerőn volt.
Tehát ha jól csinálják, és nem csak a plusz egy megjelenés a lényege, akkor ez egy művészeti kiállítás és egy történelemlecke is egyben, utóbbi didaktikussága és porossága nélkül. Csak hát igen, ez így feltételez egy tartást és egy következetes kommunikációt a kiállító bizottságos alkotók részéről is.
@zsebatya: a rádióban nem annyira csípem őket, mert keresztbe beszélnek. És anakronisztikus az egész, elvannak, hozzám a cucc 60%a nem ér el (azért 60, mert én azért figyelek és nem gondolom, hogy annyira mai generációs kisgyerek vagyok, hogy ennyit ne bírjak elvonatkoztatni és felfogni). Akinek mond valamit az a hangulat, annak már nem az igazi az, amit most csinálnak, aki meg pont nem élte át az 'eredetit', annak meg poros az egész úgy, ahogy van.

kennyking 2011.09.04. 19:56:30

@hunnihurri: Huhh, eszembe juttattad, a kedvencem volt.na, ez tényleg aktuális:- Sötét van, sötét van ! Államilag sötét van ! Jó reggelt halott, jönnek a Jedi lovagopk .
( Közben megy a tévében a Star Wars x-ik része,ránéztem a képernyőre és megkérdeztem a feleségem, ez paródia, vagy az eredeti? Mert már ez sem olyan, közben ez eredeti....)

Hegyi Zsolt · http://zen-taxi.blog.hu 2011.09.04. 19:59:27

@sorica123: akkor lenne így, ha ez egy koncert lenne, ahol sokféle fellépő van. Akkor lehet azt mondani, hogy én vagyok én, az meg ő.

zsebatya 2011.09.04. 20:01:59

@sorica123: Igazad van, de magam ötvenbe hajló népsége még megérezhetett valamit abból, ami ebből a Bizottságosdiból jó volt. Ez a mostani szitu nekem is értelmezhetetlen egyébként. Retrónak korai, újdonságnak kevés.

kennyking 2011.09.04. 20:14:05

@sorica123: " Akinek mond valamit az a hangulat, annak már nem az igazi az, amit most csinálnak, aki meg pont nem élte át az 'eredetit', annak meg poros az egész úgy, ahogy van"
Az a helyzet, hogy pont ezért akarom megnézni a kiállítást, mert én anno benne voltam a dolgokban ( Szentendrei is vagyok ráadásul, legalább is kilencvenegynéhányig az voltam).bár én inkább metálrajongó voltam, de a barátaim már a nyolcvanas évek eleje-közepétől cipeltek avantgarde ( nem alternatív !) koncertekre.Volt amiket szerettem ( Bizottság, Rolls frakció, Balkan Tourist, Art Deco) , volt amit kevésbé ( URH, Kontroll, Ájrópai), de viszonylag ismerem ezt a miliőt.( Ráadásul képzőművészettel foglalkozom...)
Szóval, azt a filinget szeretném újra átérezni, egy kicsit nosztalgiázni szeretnék.Nem is elsősorban az underground után, hanem inkább a poros késő kádár-korszak, a fiatalságom iránt.Ezért, ha a kiállítás poros lesz és unalmas is, azért meg fog érinteni.
Amúgy RIP Johnny !

Taxomükke (UK) 2011.09.04. 20:14:31

@zsebatya: Igen, én is ezt érzem, hogy a szitu értelmezhetetlen számomra.
Ha már Kossuth-díj: az mindenesetre vicces volt, hogy Hobó a búcsúkoncerten előadta, amit gondol (most is): "a Parlamentben a paraziták parádéján a patkány a prímás" -- volt is nagy fújolás a közönség egyik részétől (mondjuk nem a kétharmadától...) -- majd rá pár napra étvehette a díjat....

regress 2011.09.04. 20:15:44

szőcs egy nulla,orbán lakáj.innentől a bizottság is az.itt nem történt semmi,mindenki nyal,szar,kurva ország

kennyking 2011.09.04. 20:27:49

@regress: Mondj az elmúlt hatvan évből olyan kultúrpolitikust, aki nem lakáj volt, vagy a nullát megugrotta egy jottányival.Ja, a Wahorn se csaholt mostanában együtt a liberális mainstreamm-el....nullák ezek.Bár, abban igazad van, hogy nem történt itt semmi.Ha nem lett volna rendszerváltás (?), többpártrendszer, akkor hogy hívták volna a 2006-os miniszterelnököt? És hogyan a 2011-est?

kennyking 2011.09.04. 20:28:55

Bocs, a " nullák ezek " kitételt irónikusan értettem.

zsebatya 2011.09.04. 20:32:29

@Tibi bácsi: Hát igen, a Hobo is talányos figura lett. Szövegei nélkül szegényebb lenne az életem, de a figurát képtelen vagyok hova tenni. Ha valakről, hát róla fel tudtam volna tételezni, hogy esetleg beint a díjátadóknak - ha már a személyes édes apukáját egy az egyben elutasította. De vissza Bizottságékhoz: a Fekete Bárány koncert után 18 hónappal azért mégis csak megjelenhetett a lemezük, miközben az őket haveri alapon szinte színpadra lökő Ferónak erre hosszú éveket kellett várnia. Ez akkoriban a 3T nagyon enyhébbik változata volt ám (a fiatalabbak kedvéért írom ezt ide).

Hegyi Zsolt · http://zen-taxi.blog.hu 2011.09.04. 20:34:21

@kennyking: hát, rakaszolunk az egypártrendszer felé rendesen, talán egyedül az internet az, ami nehezíti a fiúk dolgát...

kennyking 2011.09.04. 20:49:57

@Hegyi Zsolt: Én nem vagyok ilyen borúlátó.Ha hivatalosan nem jelentik be, hogy felesleges több pártnak működnie, akkor szerintem azért nem oszlik fel a többi párt.( mosoly).Amúgy a többpártrendszer azért nem egyenlő a demokráciával, mert az NDK-ban , vagy a Jaruzelski Lengyelországban is több párt volt.De, most , hogy említed, némi hasonlatosságokat vélek felfedezni...

kennyking 2011.09.04. 20:53:47

@zsebatya: Legjobb tudomásom szerint a Bizottságot átbaszták anno.Öt lemezre kötöttek szerződést, de csak kettőt adtak ki.Ha máshol jelenik meg, akkor csúnya szerződésszegés alakul ki.( Akkoriban jött be a Start, meg a többi lemezcég, mert , ugye a piac , meg minden...tényleg tisztára olyan, mint ma- tényleg fejlett volt a kádár-rendszer, megelőzte a korát harminc évvel-)Ha jól tudom, Hollandiában adtak ki lemezt( mint a VHK is, pl), azon volt rajta a JÓ reggelt halott is.De, ha csak jól tudom és jól emlékezem.Nem esküszöm meg rá.

zsebatya 2011.09.04. 21:28:21

@kennyking: Kénytelen vagyok pontosítani. Az első lemez felvétele eredetileg nem LP számára készült, hanem a Balázs Béla Stúdió, vagy Bódy Gábor (erre már én nem emlékszem pontosan, de hogy filmgyári szalagra készült, az biztos, volt a kezemben) rögzített két koncertet, egyet a Közgázon, egyet Gödöllőn. Miivel magam akkoriban az alternatív, illetve rockos zene keverőpultjainak környékén sűrűn megfordultam (később magam is vezettem felvételeket rögzítő stúdiót), mindkét felvétel meg is van, a mai napig őrzöm, persze már digitice is. (Van még egy gödöllői is '84-ből, a Jégkrémbalett környékéről - úgy másfél óra tömény hülyeség, de jól szól.)
Szóval ezt az anyag valahogy elkerült Erdőshöz, aki éppen akkoriban osztotta szét menedzserirodákra a lemezgyárat (ő lett Pro nevű, a "sztárokkal" pl. Neoton, foglalkozónak a vezetője is) és és megkérdezte a Startot vezető Wilpert Imrét, hogy ez tulajdonképpen mi? Mondta, hogy ezek ilyen félnótás művészek, az entellektüel fiatalok nagy kultuszt csinálnak körülöttük. Veszélyesek? Nem? Akkor add ki tízezerben, meglátjuk. 1983 decemberében jött ki, karácsonykor már nem volt egy darab sem. A Jégkrémbalett másfél év múlva már kimondottan filmzenének lett felvéve és az első lemez sikere után már nem lett akkora durranás, mert azon a fiúk-kányok már lényegüket vesztették és zenélni próbáltak pl. Dorozsmay Béla profi dobos segítségével is. Öt lemezes szerződésről szó sem volt, legalábbis papír nincs róla, az tuti. Ígéret persze lehetett.

Hegyi Zsolt · http://zen-taxi.blog.hu 2011.09.04. 21:35:02

@zsebatya: ha már így összehozott minket az index címlap, nem lehetne kommenten kívül is kontaktálni? Érdekes, amit írsz, lehet hogy ezzel lehetne mit kezdeni. Van nekünk ugyanis egy kis rádiónk... :)

kennyking 2011.09.04. 21:38:54

@zsebatya: Köszi a pontosítást, amit leírtam, az szentendrei urbanlegend.Tény, hogy a Jégkrémbalett filmzene és ezért ( vagy sem) kevésbé jó, mint a Kalandra fel.
Talán 90-ben ( vagy 89? 91?) jelent meg a Wahorn-nak egy szólólemeze, de az még gyengébb volt, mint bármi korábban.
Én a zenekarommal játszottam előttük 86-ban Szentendrén az Artéria Galériában, ami feltünt, az az átható kenderfüst volt.Honnan szerezték akkoriban?

zsebatya 2011.09.04. 21:42:34

@Hegyi Zsolt: Nagyon szívesen, épp a múltkor jöttünk össze régi cimborákkal, és valaki megjegyezte, az archívumunk kisebb vagyont ér, de elfér egx 10x6 centis tárolón, a fejünk, meg a hasunk csak nő... Mindjárt küldök a maszekodra valamit.

zsebatya 2011.09.04. 21:44:39

@kennyking: Szentedre, Hajós presszó. Akinek ez mond valamit, mosolyogjon velem.

zsebatya 2011.09.04. 21:48:16

@Hegyi Zsolt: Az oldalatokon hol van imélcím?

kennyking 2011.09.04. 21:50:43

@zsebatya: Mosoly.Kb.200m-re laktam tőle.

zsebatya 2011.09.04. 21:54:10

@kennyking: Akkor a mindent szerző Cipó bácsi is megvan, ugye - de akkor mi a kérdés? :)))

Hegyi Zsolt · http://zen-taxi.blog.hu 2011.09.04. 21:55:40

@zsebatya: valami üzenetküldő baszon írtam neked most, nézzed a postafiókod erősen, aztán ha nem jön, majd kitaláljuk, hogy adjam meg a mélcímem úgy, hogy az jó legyen. :D

kennyking 2011.09.04. 22:07:49

No, momentán az nincs meg.Nem nagyon jártam a Hajósba.

zsebatya 2011.09.04. 22:09:20

@Hegyi Zsolt: nézz rá a címedre, oszt szólj vissza itt, megjött-e, szól-e.

emem 2011.09.04. 22:16:29

@Hülye aki elolvassa!: Tényleg nem ugyanazok. Rosszabbak.

HAT 2011.09.04. 22:27:01

@Hegyi Zsolt:
Én nem szeretem az "ízlések és pofonok" kibujócskát, igenis vannak értékes és kevésbé értékes dolgok. Ezért például Szőcs művészete és Bozóki szakmai munkája között "ég és föld" a különbség. És ebből következően Szőcs nem a felejtős kategória lesz. És a Bizottság sem. (A Bizottságot alkotó tagok képzőműveiről már nem merek egyértelmű lenni.)
Aczél és Szőcs politikai hatalmáról ne vitatkozzunk - Szőcs jelentősen kisebb befolyással rendelkezik -, de azért az levonható tanulság már most, hogy Aczél sokkal több kárt okozott, mint amennyit Szőcs okozhat, és ez nem a kevesebb hatalommal van összefüggésben. (Tehát az egyértelműség miatt: képesség, szándék, tisztesség.)
Mivel ez most valszeg nem beszélhető meg, ezért üdv itt és most.

Hülye aki elolvassa! 2011.09.04. 22:29:08

@emem: ja, a volt munkásőrök meg ifjúgárdisták visszasírják a komcsikat.

kennyking 2011.09.04. 22:41:09

@HAT: " hogy Aczél sokkal több kárt okozott, mint amennyit Szőcs okozhat, "
Azért én azt mondom, hogy a fene tudja, már, ha pusztán művészeti szemszögből nézzük.( most nem Szócs vs. Aczél -Apffel-) szemszögből, hanem diktatúra vs. demokrácia szemszögből ( már ha feltételezzük, hogy demokrácia van most jelenleg). Ugyanis egy diktatúrában egy alkotásnak ( zene, képzőmüv., irodalom, stb) rendelkeznie kell egy olyan plusszal, hogy a cenzúrán túlmutasson, hogy megérthető legyen, hogy ne öncélú legyen, egy lényegesen szürreálisabb csomagolásba kell csomagolni, egy kódolt üzenetet kell tartalmazni, stb ..( nehezen megfogalmazható ez a plusszteljesítmény), míg a demokráciában mindent szabad, mindent lehet, ezért keveredik az értéktelen az értékessel ( ami az értékes értékét csökkenti, nem pedig fordítva), a pénzzel ( érdekkel) támogatott, de silányabb mű előtérbe kerüléssel nem biztos, hogy " értékesebb".Nem sírom vissza a demokráciát, míg ettől a " demokráciától" sem vagyok elájulva, ( és sok bűn terheli Aczél lelkét), de én nem látom olyan feketének a szerepét, mint ma oly divatos.( ja , nem vagyok liberális.)

hunnihurri 2011.09.04. 22:42:06

Csak a békesség kedvéért hallgassatok Henry Cow- t , Bizottság talán az ő hatásukra indult, az igazság az ,hogy a hetvenes évek végére már szinte semminek sem volt értelme a szocializmusnak nevezett rendszerben .Az kulturára érzékeny fiataloknak valóban az önkifejezés, a mindenároni jeladás la tombolás a színpadon lett a vágya.Szóval lubickolni lehetett a szoci katyvaszban, egy kis bátorság némi tehetség árán ismerté válhatott a z arra rátermett fiatal.Szőcs egy kínai kudarc után , most nyílván nyeregben érezheti magát , de másnak ez nem jutott eszébe,Gulyás nagy csodatevő,így hát összejött, az más kérdés ,nem nagy durranás, de az életünk része volt a többi művészeti , zenei csoportulásokkal együtt.Az önjelőltség ma már nehezebb dió,ők a korszakuk termékei ,egyszeri megismételhetetlen történet.A mostani fiatalok már vérprofik nagyon tudnak ,a szellemiségük azonban komoly hiányosságokat mutat, őket kell segíteni,és a Bizottságot szeretni kell mert nagyapáink .

kennyking 2011.09.04. 22:42:42

@kennyking: Bocs, már megint.A diktatúrát nem sírom vissza.( Bár frajdi elszólásnak- írásnak- elmegy.)

somagyik 2011.09.04. 22:57:12

Én ott voltam a Hajógyári szigeten az első? koncertjükön, ahol mindenki csak röhögött, meg szörnyűlködött rajtuk. Aztán mivel sokat játszottak Gödöllőn, én meg ott laktam, egyre többet jártunk a koncertjükre. Ha összeállnának újból, talán ma is megnézném őket. Kíváncsi lennék el bírnám-e viselni?

Hegyi Zsolt · http://zen-taxi.blog.hu 2011.09.04. 23:07:05

@kennyking: én olvastam Szőcsöt, irodalomnak kis szódával elmegy, ennyi. De a téma azt hiszem, nem ez, mert nem emiatt kéne hogy valaki kultúrfőnök legyen.

Azonban ha összehasonlítod Bozókival, Szőcsnek az ég világon semmi de semmi köze nincs a 80-as évek alternatív kultúrájához, még irodalmilag se, nemhogy művészetileg, míg Bozókinak igen. Szőcs tehát csak mint pozíció vett részt ezen a heppeningen, Bozókinak mondanivalója is lehetett volna.

Ami pedig az összehasonlításon túl is megfontolandó, az az, hogy mit tesz most Szőcs, mi az ő érdeme az eddigi kultúrhéroszi munkájában. Ha találsz ilyet, kérlek jelezd, biztos elkerülte a figyelmemet.

Nem tudom, hogy láttad-e azt a nevetséges, de inkább szörnyűséges giccshalmazt, amit a faszi kivitetett Kínába, mint a magyar képzőművészet átfogó kiállítása, egy noname galeristával válogatva olyan munkákat, amik legfeljebb a fóti Cora bazársorán élnek meg. Oké, beválogatták Fehér Lacit, az egyetlent, aki valódi érték, mellé meg olyan szemetet, ami rémület.

Na, barátom ez a különbség Aczél és Szőcs között, hogy Szőcsnek lövése nincs a képzőművészethez.

Ébresztő magyar, elég volt, ne tűrd a diktatúrát! 2011.09.04. 23:10:02

A Fideszig érhetnek a pécsi egyetemi botrány szálai,de nagy a simli!

Páva Zsolt ügyvédi irodája is szerződésben állt a Pécsi Tudományegyetemmel, de ezt a kontraktust sem vizsgálják a nyomozók.
Hétfőn megkísérelte a munkába állást Imhof Gábor, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) vesztegetéssel és más bűncselekményekkel – és nem mellékesen bűnszervezet működtetésével – gyanúsított, a múlt hétvégén ugyanakkor még a házi őrizetből is kiengedett volt gazdasági igazgatója. Vezetői megbízását korábban visszavonta ugyan az egyetem, de közalkalmazotti státusa megmaradt, úgy gondolta tehát, bemegy volt munkahelyére, és egyeztet Bódis József rektorral a továbbiakról.

A Pécsi Stop hírportálnak utóbb csak annyit mondott, hogy „kulturált tárgyaláson” van túl. Maga az ügy egyre inkább a kormányváltás utáni elszámoltatások koreográfiája szerint halad: látványos őrizetbe vételek, maffiáról, milliárdos kárról szóló hírek, majd véget nem érő nyomozás, szabaduló gyanúsítottak, apadó kárérték. Jelenleg 29 gyanúsítottat faggatnak, köztük számos adminisztrátort, kishivatalnokot, de Imhof mellett Sári Csaba informatikai igazgatót, Vas Bálint tanársegédet, Frey Tamást, a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Zrt. elnökét és az érintett cégek vezetőit is. A terhükre mintegy 300 millió forint károkozást rónak. A nyomozást a napokban decemberig meghosszabbították, miközben az új büntetőeljárási szabályok szerint a kiemelt ügyekben egy éven belül vádra kellene adni az aktákat. (Imhofot a HVG lapzártája után, pénteken ismét őrizetbe vette a rendőrség.)

Időnként félrenéznek

Szükségtelen, általában tanácsadásról, informatikai beszerzésekről szóló túlárazott szerződések, visszacsorgatott megbízási díjak, kettős foglalkoztatás – ezek a főbb vádpontok (HVG, 2010. június 12.). A pénz forrása a legtöbb esetben a PTE által elnyert költségvetési és uniós forrás, miközben a felhasználást ellenőrző Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél (NFÜ) egyelőre senki sem bizonyult gyanúsnak. Tény az is, hogy a kisebb városnyi embert, hatezer főt foglalkoztató, 50 milliárd forint költségvetésű egyetem szakmányban kötött beszállítói, megbízási és egyéb szerződéseket, így voltaképpen érthető, hogy a Nemzeti Nyomozóiroda (NNI) egyszer csak lefékezett, s a már gyanúsnak talált eseteket boncolgatja tovább. Csakhogy némely esetben félrenézésnek tűnik a szelektálás.
Fotó: Tóth László

A rendőrök vizsgálják a Delta Zrt. és az egyetem kapcsolatát: a gyanú szerint ugyanis a PTE-beszállító deltások megkenték Imhofot. Ám míg az informatikai értékesítésért felelős cég vezetője gyanúsított lett, kimaradt a szórásból a történtek idején befolyásos igazgatósági tag Czakó Ferenc, a Fidesz informatikai munkacsoportjának akkori szakértője, Fellegi Tamás fejlesztési miniszter barátja. A budapesti Delta támogatta egyébként a 2010-es önkormányzati választáson Fidesszel szövetséges Összefogás Pécsért Egyesületet (ÖPE), amelynek több képviselője bejutott a közgyűlésbe. A támogatás ötlete alighanem Imhoftól jött – „üzleti múltja” okán őt kereste ugyanis meg az egyesület közgyűlési képviselője, Lengvárszky Attila, hogy segítsen szponzorokat találni. Az ismertség a PTE-ről ered, ahol Lengvárszky oktatási igazgató.

Úgy tudni, Imhof átnézte az egyesület alapszabályát, és azt ígérte, segít, mert szeretné, ha a gyerekei olyan városban nőnének fel, ahol befolyásuk van a neki rokonszenves civileknek. Ezután az ÖPE e-mailt kapott a Deltától, melyben jelezték, hogy a cég 450 ezer forinttal támogatná az egyesületet. „Több pénzt nem kaptunk, és ezért sem várt ellenszolgáltatást a Delta” – cáfolta a HVG-nek Lengvárszky a szorosabb szponzori viszonyról szóló híreket, hozzátéve, bánja már, hogy nem volt gyanakvóbb. Állítja, azelőtt nem hallottak az informatikai cégről.

A városban egyébiránt nem annyira Lengvárszkyt, sokkal inkább az ÖPE ügyvezető elnökét, Kővári Jánost mondják politikai tényezőnek, aki a Fidesz színeiben egyéni képviselőként az Országgyűlésbe is bejutott. A város értelmiségi elitjét felvonultató ÖPE-nek egyébként szerepe volt abban, hogy a hagyományosan baloldali baranyai megyeszékhelyen – vagy ahogyan a politikai szleng nevezte a legutóbbi időkig: a kis Moszkvában – megforduljon a közhangulat, és a szerencsétlen módon egymás után elhunyt két MSZP-s polgármester után az egyesület által is támogatott Páva Zsolt (Fidesz) vehesse át a polgármesterséget a 2009-es időközi választáson.
Fotó: Túry Gergely

Páva ügyvédként segítette a PTE-t

A posztjára tavaly újraválasztott Páva a polgármestersége előtt történetesen szintén beszállítója volt az egyetemnek: irodája korábban jogi tanácsokkal látta el a PTE orvosi karát. Páva a HVG kérdésére adott írásbeli válaszában állítja, hogy felelősségteljes jogi szolgáltatást láttak el, de a részleteket az ügyvédi titoktartás miatt nem közölheti. Emlékeztetett ugyanakkor, hogy irodája megbízásait, valamint a jövedelmét a megválasztása előtt fizetett hirdetésben tette közzé, hivatalba lépésekor pedig minden megbízását fölmondta, az ügyvédi irodáját megszüntette. A közzétett vagyonnyilatkozat szerint havi nettó 430 ezer forintot keresett ügyvédként (egyetemi források szerint a PTE-megbízás havi 250 ezer forint volt), a megállapodást nem tanulmányozta az NNI.

Az a tény, hogy a rendőrség nem vizsgálódik, éppen a szerződés tisztességes mivoltát igazolja – fejtegette a HVG-nek a CHSH Dezső és Társai Ügyvédi Iroda vezetője, Dezső Attila. A gazdasági joggal foglalkozó nemzetközi irodában, amely alvállalkozóként dolgozott az egyetemnek, hónapokkal ezelőtt volt házkutatás, amivel véget is ért a kutakodás. „Mert mindent rendben találtak az igazságügyi szakértők” – mondja Dezső. Az iroda neve nemrégiben mint az NFÜ kétmilliárd forintos tanácsadói tenderén győztes konzorcium egyik tagja bukkant föl. Az akkori pályázat során fölmerült az egyik NFÜ-alelnök neve is: Homolya Róbert a nyertes konzorcium másik tagjával volt korábban üzleti viszonyban, de kötődik a PTE-hez is. Imhof az egyetem nevében 2010 januárjában az egyetem által megpályázott TIOP-projekt szaktanácsadásával bízta meg nettó 3,5 millió forintért azt a Provital Zrt.-t., amelynek jogelődjében 2008-ig tulajdonos volt Homolya is. Ez is az NNI által nem vizsgált szerződések egyike.

Nagyon úgy fest, a szálak Budapestre vezetnek, ezzel együtt Pécsett tartja magát a nézet, hogy az egész PTE-botrány helyi üzleti potentátok érdek-összeütközéséből eredhet. Imhof környezetében legalábbis többen emlékeztetnek, hogy a nyomozást korábban vezető Váradi Csaba kapcsolatban állt Imhof korábbi főnökével, a felszámolócégekben tulajdonos pécsi milliárdossal, Varga Jenővel. Varga – aki nem csak vagyonának köszönheti a befolyását: felesége, a Legfelsőbb Bíróság büntetőtanácsának elnöke, Mészár Róza az MSZP alkotmánybíró-jelöltje volt – hazugságnak mondta a HVG-nek, hogy bármilyen hatással lett volna a nyomozásra. „Pécsett élek, sok embert ismerek” – utalt a rendőrtiszttel való kapcsolatára, amely elmondása szerint ennyiben ki is merül.

Váradit az év elején szedték le az ügyről, miután a nyomozók meggyanúsították Repa Imre kaposvári kórházigazgatót, hogy tanácsadóként foglalkoztatta a pécsi egészségtudományi kari tanársegéd Vas Bálintot, ám érdemi munkavégzés nem történt. A hírek akkor a fideszes vezetésű Somogy megyei közgyűlés által is támogatott – korábban pedig Gyurcsány Ferenc egészségügyiminiszter-jelöltjei között számon tartott – Repa meggyanúsításával hozták összefüggésbe Váradi eltávolítását. A HVG tudomása szerint ez csak az egyik ok lehetett, felettesei inkább aggódnak a beszerzett operatív bizonyítékok jogszerűségéért. Hogy valóban így van-e, csak 40 év múlva derül ki leghamarabb: a Váradi ellen egyebek mellett hivatali visszaélés és jogosulatlan titkos információgyűjtés miatt indult büntetőügyet ennyi időre titkosította az ügyészség.

Toportyán Féreg 2011.09.04. 23:58:49

@kennyking: @zsebatya: én úgy tudom, hogy azt az első lemezt Wahorn úr zsírozta le Erdős úrral, nem csak a "zenekar" nevének finonítása volt feltétel, hanem, hogy a Gazembert kivajazzák a bandából.

A fű dolog pedig, ahogy emlékszem rá, mag formájában került a környékre, főleg az Amszterdamba látogató barátoktól-ismerősöktől, miután akkoriban a magyar jog nem ismerte, illetve nem volt tiltva, sokan nevelgették a maguk néhány töves kis ültetvényét, főként a Joni. A nyolcvanas évek végén sok gerillaültetvény is volt, szokásban volt közterületeken, parkokban is elrejteni pár tövet a köz örömére, eleinte működött is a dolog.

mangorlo 2011.09.05. 01:38:01

@Toportyán Féreg: egyszer arattunk a vajdahunyad vara mellett a tonal. ha nem lettem volna ott nem hinnem el hogy 2 meteres kenderek nottek ott, valaki odaultette mi meg rajartunk

emem 2011.09.05. 07:44:08

@Hülye aki elolvassa!: Én speciel se munkásőr, se ifjúgárdista nem voltam (párttag sem, besúgó sem, sőt némi "üldöztetést" is fel tudok mutatni, sőt családilag elég tekintélyes mértékű üldöztetést) – de Hoffmann Rózsa jelenlegi oktatási államtitkár (és pillanatnyilag szentfazék) speciel párttitkár volt a pártállami időkben. Gubcsi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium jelenlegi fényes csillaga (persze nem ötágú) a KISz KB. lapjának főszerkesztője volt. A Sólyom László az MSzMP volt baranya megyei párttitkárának a veje. Stumpf István apósa Kádár János alatt belügyminiszter volt. De hát ahhoz tekervények is kellenének az agyadon, hogy ne olyan primitíven lásd a Világot, ahogy látod.
De ettől még Aczél György valaki volt, ez a Szőts meg egy senki.

Dr. Panasz Muki 2011.09.05. 08:59:17

Szerintem az egy dolog, hogy a Műcsarnok kizárta a közönséget a megnyitóról, ezt nem kellene a Bizottság nyakába varrni.
A Kossuth díj az meg egy másik. Kossuth díj, vagy royalty vagy járadék - bármi, erre lenne szüksége azoknak a művészeknek, akik akkor alkottak. Nem volt net, sokkal kevesebb fizetős buli volt, nem volt lehetőség arra, hogy pénzre váltsák az akkori alkotásokat.
Szerintem ez nem prostiság.
Tényleg meghökkentő a "kérés" (bár én ezt inkább provokációnak nevezném), de akkor is valahogy gondoskodnunk kellene az akkor alkotott művészekről.

Luie Lepke 2011.09.05. 09:14:16

Kurva rég volt, ez már történelem. Tehát a múzeumban a helyük. A Bizottságnak ma már nincs aktualitása. Bizottság, Európa Kiadó, Kontroll Csoport. Pesti klubokban néha néha előfordulnak, és csinálnak valamit nosztalgiázásból. Ez a 80-as évek underground értelmiségének a szellemi maszturbációja. Mi elmegyünk és nosztalgiázunk, hogy azt érezhessük megint annyi idősek vagyunk mint a 80-as években. Aztán haza megyünk és folytatjuk a kispolgári életünket. A polgárpukkasztás már nem a mi dolgunk, és nem az Ő dolguk. Ma már mások pukkasztják a polgárt, vagyis minket. Ilyen az élet, ez teljesen természetes.

kennyking 2011.09.05. 09:17:31

@Hegyi Zsolt: Bocs, én nem védem egyiket sem, nekem darab-darab mindegyik.Amiről én írtam, az az, hogy nem érzem Aczélt ezekhez a maiakhoz képest alábbvalónak, függetlenül attól, hogy ma nagy divat Aczélt kárhoztatni.( és Aczélt sem védem ezzel.)

zsebatya 2011.09.05. 09:39:21

@Toportyán Féreg: Ez csak félig igaz. Valóban "kérte" Erdős, hogy az eredeti"Központi Bizottság" legyen valami más (lásd: Gesarol - P.Mobil), de Waszlavik más - ha jól tudom személyes - okok miatt maradt ki a bandából. Furcsa helyzet lehetett, hiszen Gazember a Bizottságnak rengeteget segítő Nagy Feróval szoros kapcsolatot tartott (konkrétan fellépett az utolsó koncertjeiken, ha kell hangzó anyagos bizonyíték a rendelkezésemre áll), de végül túl sokat szittyáskodott az akkor USA-rajongó Wahornnal szemben.

kennyking 2011.09.05. 10:04:53

@zsebatya: Gazember konkrétan a Ricse tagja volt, sőt a banda betiltása után is.Én személyesen még láttam őket Leányfalun , ahol Backing Group néven játszottak.Előtte a Gazi nyomta a szerintem zseniális-gyanús Gépfolkklórban.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.09.05. 10:25:51

Kimondhatatlanul rühellem a moderneket, szarul festenek, ronda házakat építenek a zenéjük és a színházuk pedig kibírhatatlan. Remélem a modern világ összeomlásával minden szaruk megsemmisül.

colonel pondró 2011.09.05. 10:26:50

@emem: Azért nem kéne összekeverni azt, hogy ki mi volt valamikor és kinek a rokonsága ki volt. Nem azonos fajsúlya van a kettőnek,mégha nem is lehet figyelmen kívül hagyni a rokoni kötődéseket. Nade mégse. Így gusztustalan.

Káder János 2011.09.05. 10:32:36

Azt az apróságot elfelejti a kedves cikkíró, hogy más társadalmi környezetben, 30 évvel ezelőtt működött a Bizottság, azóta mint "mozgalom" gyakorlatilag nem létezik alkotóként, maximum a produkciók aktuálisak még. Nem lehet elvárni 50-60 éves emberektől, hogy még mindig lázadjanak, és nem lehet elvárni kultúrtörténeti epizódokról - akkor sem ha aktuálisak lehetnének - hogy a korszakuknak megfelelő szerepet töltsék be három évtized múltán is. Számomra ez a kiállítás emlékezés, aminek során aki akar, kihallhat valamit a sorok közül, olyan valami ami létezik alkotóik nélkül is, vagyis jelen állapotuktól függetlenül.
Azt a fajta izgalmas kulturális mozgalmat, rendszernek mutató fricskát és miegymást, amit elvárnak egyesek a 80-as évek underground-jának szereplőitől már a mai 20-30 évesektől kell(ene) várni, az ő feladatuk, hogy - akár a Bizottságtól tanulva - egy hasonló karizmatikus kulturális "missziót" elindítsanak...
És még valami: a Bizottság tagok vádolása "lekurvulással" pont ugyanolyan szűklátókörű, mint ennyi év után Müller Péter szemére vetni a Szigetet, vagy Kistamás Lászlón fanyalogni az olyan mérsékelten ízléses street-art projektek miatt, mint az EU-ponton híd volt a Dunán, meg az egykori Színes Csókparty (csókvilágrekord), hogy a (néhai) Supergroup televíziós produkcióról már ne is beszéljek.

Hegyi Zsolt · http://zen-taxi.blog.hu 2011.09.05. 10:38:09

@keja: annyira nem volt rég, és annyira nem más a mai környezet. És ha olvastad a kiegészítést, leírtam, hogy ha a projekt az alkotók művészeti dolgairól szólna, akkor oké, vigyék a Műcsarnokba, festményeket, szobrokat, de a Bizottság nevével fémjelezni ezt a dolgot nem általam, hanem általuk válik olyan értelmezésnek, hogy bevitték, jattoltak, lefeküdtek. Ha Wahorn magának akar gründolni kiállítást, tegye meg, semmi gond. De egy "mozgalmi" kiállításnál nem mindegy, hol, mikor és kivel kerül együtt említésre. Szőcsnek nem csak köze nincs ehhez, de mivel épp a mai alternatív dolgokat nyírja-gyilkolja, így pofáncsapás vele jattolni.

baba jaga 2011.09.05. 10:39:44

Nagy Feró, Bizottság, Cseh Tamás és mások addig voltak eredetiek és autentikusak, amíg a hatalom és a pénz el nem érte őket.
Utána sajnos csak az maradt, amit a régi Cseh Tamás énekelt még a
Lee van Cleef nótában / ha valaki még emlékszik rá / :

"Nézd, nézd csak, Lee az ott."

"Nem, ez nem lehet Lee."

Mindenestre:

"Csak hátat a falnak és megdögleni."

Toportyán Féreg 2011.09.05. 10:40:01

@zsebatya: a Rícsébe mega VHK-ba a Bizotság után zúzott Waszlavik úr. Ezt a Wahorn-Erdőspéteres történetet meg több forrásból hallottam, többek között Erdős úr közeli egy ismerősétől is, aki ráadásul nem érdekelt az alter-underground világában, vagyis vélhetően nem fényez vagy vetít. Erdős úrnak meg nem ez a főbűne talán.

A Gazemberes korszak meg sztem a Rícse legszínesebb koncertjeit hozta, különösképp a KÖZGÁZ koncert a végefelé, mikor lenyomták saját paródiájukat. Leányfalun meg többnyire már a Csiga-Biga formációval virított, meg mostanság a katonadalos műsoraival. A szittyásodást meg emlékeim szerint leginkább a rendszerváltozás után kezdte forszírozni, akkor tört rá a mélymagyar meg erdélyi zenei világ, még etnikázni sem átallott akkoriban. A Bizotság előtt és után is Rycsézett, de hát a Bizotság nem is tekinthető igazi, működő zenekarnak, épp ez volt a lényege talán.

baba jaga 2011.09.05. 10:40:20

Szőcs Géza meg nyalja ki...

Hegyi Zsolt · http://zen-taxi.blog.hu 2011.09.05. 10:40:42

@colonel pondró: Pozsgai Imre mondjuk enjogon volt az, aki, nem rokonilag. Abban egyetértek, hogy gusztustalan, mert valóban az, hogy a magukat ma kereszténynek és konzervatívnak mondók milyen hátországgal rendelkeznek valójában. Üzlet ez, simán csak üzlet, Orbánék jól mérték fel, hogy ennek lesz keletje, ezért lettek jobbosok. Emlékezz a térdre csuhások kiszólásra.

baba jaga 2011.09.05. 10:46:05

@emem:

Igy van. És még hosszasan sorolhatnánk a névsort...
Vity meg Kövér Laca sem éppen mentes a vörös színektől családilag.

emem 2011.09.05. 10:56:54

@colonel pondró: Igazad van, csak ebbe valahogy nem fér bele Gy. F. anyázása amiért Apró Antallal volt a felesége révén rokonságban. Ez az egyik. A másik, hogy rühellem, amikor valaki megtagadja a rokonságát. Minek most eljátszani a szabharcost, amikor annak idején nyilván nem köpködte le az apósát az illető, hanem illedelmesen ette a húslevest meg a rántott húst a vasárnapi vendégségben. Valószínűleg nem lehettek annak idején valami üldözött bozótharcosok a fiúk, ha az illető hölgyekkel volt szerencséjük összekeveredni az egyetemen, ahová, mint tudjuk, csak a talpnyalóikat engedték felvenni az aljas komcsik.
De ennél a posztnál nem is ez volt a lényeg, hanem az az idióta megjegyzés, hogy ha valaki most nem fröcsög válogatás nélkül az előző rendstzerre, az biztosan munkásőr volt, vagy ifjúgárdista. Miközben ma a vasárnapi misére nem lehet beférni a sok exmunkásőr és expárttitkár miatt. (Ld.: Hoffmann Rózsika) Aki régen gerinctelen volt az ma is az, aki régen segget nyalt az ma is segget nyal, és aki most reálisan értékeli az előző rendszert, az valószínűleg akkor is reálisan értékelte, és emiatt valószínűleg nem nagyon lehetett annak a rendszernek (sem) a kedvence.

Schindrilla 2011.09.05. 11:33:23

Az MHV-nál akkor kiadott 2 lemez belefér az undergroung jellegbe, a Műcsarnok nem? És tényleg csak akkor hiteles valami underground, ha nem megy tovább a hátsó kertnél? Vagy csak a szőlő savanyú, szokás szerint?

Hegyi Zsolt · http://zen-taxi.blog.hu 2011.09.05. 11:50:00

@Schindrilla: látom, te nem hallgattál ilyen zenéket, vagy ha igen, nem értetted, miről szólnak.

sapuh 2011.09.05. 14:41:55

Úgy tudtam, hogy ez lesz :)
A sok sértődött nagyember, aki Isten adta alapjogának tekinti, hogy ott legyen, "sajtos masnit" kapjon minden megnyitón, és ingyen nézhesse meg a kiállítást. Ld. a nagy sérelmet: "aki meg nagyon akarja, jó pénzért majd vesz magának jegyet és megnézi a portékát nyitvatartási időben". A belépő ára 1560 forint, majd szervezek egy gyűjtést, hátha összejön.

A történethez még hozzátartozik, hogy állítólag így is ötszázan zsúfolódtak be a Műcsarnok alagsorába. Páran westbalkánoztak is, nekik az volt a bajuk, hogy rajtuk kívül miért engedtek be annyi embert...

Ha jól értem, a kritika tárgya így egy olyan kiállítás lett, amit a személyében megsértett kritikus nem is látott, de ezt kivédi azzal, hogy már az esemény létjogosultságát is megkérdőjelezi. Nem jutott be, ezért nem tudja, mi volt bent, de a véleménye megvan róla ("Wahorn Szőcstől kérincsél Kossuthot" - nem egészen ez történt). Vitázni meg már felesleges is rajta...

Hegyi Zsolt · http://zen-taxi.blog.hu 2011.09.05. 14:44:50

Nem jól érted. Megnéztem. De ha esetleg lábjegyzetestül elolvasnád még egyszer az egészet, lehet hogy volna miről beszélgetnünk.