flódnis napok

2006. december 25. - Hegyi Zsolt

Tegnap ebédre lazac volt currys rizzsel, vacsorára mákos guba, vajas-vaníliás tejjel, sütve, és glögg hozzá, mazsolával. ezt a glögg dolgot fogjuk ismételni, ez jó. most ebédre sül a liba almaágyon, hozzá sült kockakrumpli lesz, estére meg flódni. évente kétszer-háromszor csinálok flódnit, soha nem tudok jól rákészülni. már most szakad be a hátam. a recept, az jön.

tészta 80 deka liszt, 40 deka margarin, 15 deka porcukor, 6 tojás sárgája, másfél deci félédes bor. (tokajit szoktam)
a porosokat összekutyulod, a margarint én fel szoktam olvasztani mikróban, és beledobálom a tojás sárgáit, aztán botmixerrel összekeverem. ráöntöm a lisztes cuccra, aztán gyúrom. amikor már összeállt, akkor öntöm bele a bort is. ebből egy jó kis tészta lesz. egy csipet sót tessék tenni bele (oké, én teszek). öt részre osztod a tésztát, úgy, hogy az egyik nagyobb legyen. betekered folpakkba és hűtőbe teszed. ezzel kezdd, a többivel el fogsz molyolni úgyis.
mák 40 deka darált mák, 30 deka porcukor, 10 deka mazsola, 2 kanál baracklekvár és két narancs héja reszelve, 2 deci bor (2.5 szokott kelleni és itt kezd kevés lenni a 7 decis üveg) ezeket összekevered, és felfőzöd. aztán hagyod kihűlni.
alma 1.2 kiló hámozott, vékonyra szelt alma, 3 deci bor, amibe az alma ízétől függően kerül 1-2 kanál méz, 2 evőkanál porcukor, fahéj, szegfűszeg. átpárolod, nem péppé és ne egyben akard, nem fog menni, adagold szépen. kontyod alá üt majd a gőz, és vidám leszel. amikor kész, ezt is hagyod hűlni.
dió 35 deka dió, 25 deka porcukor, 10 deka mazsola, negyed tábla csoki (nem tej), 1.5 deci bor (kettő szokott kelleni, a francba, és itt veszed észre, hogy elfogyott egy üveggel és kevés lett - ha összeadod, már túl vagy egy üveg boron.) felfőzöd, hagyod kihűlni.

előveszed a tészát, kinyújtod a legnagyobbat, és alulra teszed egy teflon tepsibe, úgy, hogy az oldalán is felhúzódjon, tehát ki legyen rendesen bélelve. erre első réteg a mák. ellapogatod, kinyújtod a következő tésztát is, és ráteszed erre a mákra. megszúrkálod villával! ezt ne feledd el. aztán a borban párolt almát teszed rá, amit előtte kellő mennyiségű (nem tudom, mennyi, látod majd) prézlivel összekevertél, hogy ne legyen nagyon leves. utána megint tészta jön. szúrás. és a dió, elterítve, majd megint tészta, szúrkálás. és végül szilvalekvár, amit a tésztára kensz. 20-30 deka biztos kell, szóval legyen két üveg kéznél. megkened és ráteszed az utolsó lapot is. (rétegrend tehát 40 deka tészta, mák, 30 deka tészta, alma, 30 deka tészta, dió, 30 deka tészta, szilvalekvár, 30 deka tészta.) ezt megkened tojásfehérjével, húzol bele villával szép mintákat és meg is szúrkálod. és beteszed a sütőbe. lassú tűzön baromi soká kell sütni. és még egy picit tovább.

update: tehát tényleg minimum 3 órát kell sütni, 160-170 fokon. és meg kell szúrkálni, és az almára kell prézli.

amikor elkészült, megvárod, míg meghűl nagyjából. kiborítod egy deszkára. és egy másikat is ráteszel és megfordítod, ügyesen. én elektromos késsel szoktam összevágdosni. és eszed. és lefekszel aludni. mert addigra meghalsz.
   szerintem ez a legfinomabb sütik egyike. lehet venni persze boltban is, de az meg milyen már... egyet nem javaslok, hogy a maradék bort megidd főzés közben. flódnit ittasan csak rosszat lehet csinálni, ahogy egyáltalán, főzni csak józanon szabad. keith floydot is legfőképp a gyógyegér szittyózásaiért utálom. meg mert mindent mellészór - hja, van stáb, aki rendbetegye utána a körletet.

A bejegyzés trackback címe:

https://zen-taxi.blog.hu/api/trackback/id/tr842283773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

El Lobo - A farkas · http://www.joljarok.hu/blog 2006.12.26. 10:28:40

Régen jártam nálad, de most jöttem, kellemes karácsonyt és sikeres új esztendőt kívánni! (És akkor itt a flódni, hogy összeszaladjon a nyál a számban, megyek, megkérdem az asszonyt, ismeri-e.) Üdv

zsoltu · http://www.zsoltu.hu 2006.12.26. 11:06:09

szia, köszönöm. mindenkinek, aki meg akarja csinálni, azt mondom, hogy készüljön rá előre. különben egy napja rámegy, ha diót is akkor tör meg mákot is akkor darál. és 3 óra sütés után kell neki vagy szintén ennyi, hogy pihenjen felvágás előtt.

brünnhilde · http://brunnhilde.blogspot.com/ 2006.12.26. 14:31:29

Ezért nem tudok én flódnit sütni, nekem 200 fokot mondtak, egy órát. naná hogy szétégett az alja-teteje, a közepe meg nyers maradt. Ezt meg elég egyszer elrontani, annyira drága és annyit ekll utána mosogatni, hogy soha többé nem próbáltam meg.

zsoltu · http://www.zsoltu.hu 2006.12.27. 01:08:10

brünnhilde: összekészíteni nehezebb, mint csinálni. persze, hogy hosszú idő kell arra, hogy ez a sok micsoda át tudjon melegedni. ezért kell közepes hőn nyomatni 3 órát. de amúgy szerintem nem nehezebb egy bejglinél, viszont jobb.

brünnhilde · http://brunnhilde.blogspot.com 2006.12.27. 09:18:45

zsoltu, hogy jobb, az nem kifejezés! Ha én, aki utálok utazni képes vagyok bemenni a Dob ucába csak és kizárólag flódniért, akkor az nagyon jó kell legyen. Ja, egyébként nálam még annyival is bonyolódott a dolog, hogy direkt sütöttem ki libazsírt, mert az én receptemben nem margarin szerepelt, hanem libazsír. Azért is fájt annyira hogy nem sikerült. Szerintem utánaszólok a Jézuskának, hogy ugyan forduljon már vissza és hozzon nekem utókarácsonyra egy sütőhőmérőt. Új tűzhelyem van, dunsztom sincs hogy melyik fokozaton hány fok van benne.