Látszótér

Látásoktatás az interneten

Iratkozz be te is a Látszótér fotós közösségbe!

Hallgasd a rádiót!
24 órás adás, zenékkel, interjúkkal, beszélgetésekkel. Este 8-tól chat és élő műsorok.

twitter

Címkék

alapítvány (2) alternatív (2) andrás (3) android (3) apple (16) autó (2) badár (2) bajnai (2) balla (2) Balla Demeter (3) baloldal (2) barátság (2) betegség (4) bizottság (2) blog (28) budapest (15) cat (2) civil (5) cukor (3) demeter (4) devecser (2) DK (2) dk (5) dslr (2) egészség (2) Együtt-PM (2) együtt-pm (3) élet (2) ellenzék (4) estiskola (10) étel (2) étkezés (3) facebook (7) fénykép (6) fényképezés (11) fényképezőgép (3) fidesz (20) film (3) filozófia (2) forgatás (2) fotó (11) fotográfia (12) fotózás (5) főzés (2) gasztroblog (3) gyerekkor (2) gyurcsány (4) hasutasok (2) házikedvenc (4) házikó (2) hernádi (2) hungary (7) instagram (6) internet (9) ipad (3) iphone (12) it (2) jobs (2) jog (2) kiállítás (6) kolontár (2) koncert (3) közélet (4) közösség (2) köztársaság (2) kritika (2) kultúra (4) kütyü (4) látszótér (9) LMP (2) macintosh (5) macska (5) magyar (2) marketing (4) média (5) megasztár (3) mesterházy (3) mindennapi.hu (2) mobil (3) motorola (3) mszp (15) műcsarnok (2) műsor (2) nemzet (2) népszabadság (2) net (3) nyugdíj (2) oktatás (4) orbán (9) orbán viktor (4) párt (3) pc (2) politika (29) rádió (4) rajongás körei (5) recept (2) reklám (3) rtl (2) sándor (2) segélykocsi (3) sexepil (2) somlóvásárhely (2) személyes (27) szerzői (2) színház (2) szőcs (3) szőke (3) szolgáltatás (3) születésnap (2) tech (4) technika (9) tél (2) telefon (8) teszt (5) tévé (3) tok (2) tüntetés (2) tv2 (2) twitter (2) ügyintézés (2) USA (2) választás (11) vásárlás (9) vers (8) video (8) vlog (16) vörösiszap (4) vöröskereszt (2) wahorn (2) x faktor (3) youtube (17) zen-taxi (7) zene (7) zen taxi (14) zsoltu (5) Címkefelhő

Kommentek

Értelmiségi-e a színész?

2015.05.02. 13:22 | Szólj hozzá!

Címkék: színház facebook értelmiség körhinta nemzeti színház törőcsik

torocsik.jpg

Szembe jött egy képpár a facebookon Töröcsikről, az egyik képen a fiatal énje a Körhintából, a másik a fentebb látható, egy Nemzeti Színház előtti helyzetben. A kérdés az volt, mit mondana egymásnak Pataki Mari és Törőcsik Mari. Szerintem Pataki nem merné megszólítani a dámát, a dáma meg legfeljebb valami bátorítót mondana, mint minden kezdőnek, kegyből. De végtére is mindegy. Egészen mindegy, mit mondana Törőcsik. 

Tévedésben vagyunk. A színész mint olyan, nem értelmiségi. Lehetnek egyes színészek értelmiségiek is, de a színész par excellence nem az. Sem abban az értelemben nem, ami az értelmiségi szó alapjelentése - szellemi pályán dolgozó ember -, mert hogy iparos, szakmunkás inkább; sem az általános vélekedés értelmében nem, miszerint az értelmiséginek véleménye van a világról, azt változtatni, jobbítani hivatott. A színész ugyanis, amikor színpadon van, bármi zseniálisan is, de szerepet formál. És ezt nem szabad összekeverni azzal, amikor valakinek saját gondolatai vannak, enjogon keresi a társadalom útját, és azt egyedi módon, saját erkölcsi és szellemi nívóján átszűrve közli a nyilvánossággal.

Ugyanez igaz azon zenészekre, akik nem saját szöveggel és muzsikával állnak a közönség elé, ők is iparosok, szakmunkások, de nem értelmiségiek, szakmájuk szerint nem azok. És akkor, amikor mondjuk Törőcsiket kérdezik interjúban, legfeljebb saját életére, mint egyfajta naplóbejegyzésre reagál, sztorizik, de nincs mögötte az a szellemi felelősség, ami egy értelmiséginél alap követelmény. Ha van is véleménye a világról, az másodlagos, nincs formája hozzá, hogy azt a közönség elé tárja, hiszen köti a darab, a rendező, a filmszalag, tehát minden, amiben létezik és amiért rajongunk.

A filozófusokon, politológusokon, szociológusokon és más társadalmat bütykölő szakembereken kívül természetesen például Esterházy Péter is értelmiségi, Parti Nagy Lajos vagy Nádas Péter is az - az írók java értelmiséginek tekintendő, mivel saját kútfejükből szülnek addig nem létezett gondolati képeket. Egy színházi rendező is értelmiségi, ő a darab szövegkönyvével dolgozva állít színre egy előadást azzal a céllal, hogy megfogalmazza a darabról, a korról és a kettő viszonyáról a meglátásait, véleményét, és ebben az értelemben egyedi, megismételhetetlen produkciót alkot. A színész a rendező kontextusában létezik, azt valósítja meg, amit amaz elgondolt, még akkor is, ha mint a Mohácsi testvéreknél, nagy szabadságot kap. De ez a szabadság is csak a rendező-darab-színész háromszögön belül értelmezhető, addig mozoghat, Mohácsiék se dobják be a gyeplőt a színészek közé, tehát a színész bármi szabad is, de az előadáson belül szabad, függönytől függönyig. Egyébként átlagember, aki átlagemberi mivoltában bosszankodik, ha nem kap sajtot a közértben. Nyilván, vannak kivételek, akik magánemberként is értelmiséginek tekinthetők, mert van egyedi véleményük a világról, és azt saját hangon és eszközökkel képesek és hajlandóak is megfogalmazni, de ilyenből alig akad. Kulka János, Csákányi Eszter, Blaskó Péter - néhány név a nem túl hosszú listáról a kivételek közül - rendelkeznek jól körülírható morállal, van véleményük a világról, ami körülveszi őket és civil megszólalásaiknál saját bőrüket viszik a vásárra, nem a pályájukon elmélkednek csak, ha kérdezik őket, felvállalják a kitaszítottak, megalázottak és megszomorítottak ügyeit. 

Igazságtalanok vagyunk, ha értelmiségiként akarunk színészeinkre tekinteni, olyat várunk el tőlük, amire jószerivel nincsenek kondicionálva. Más ez picit Hollywoodban, ott bevett szokás a jótékonykodás és tehetségek felkarolása, de én ezt sem tekintem értelmiségi tettnek, csupán a hírnév vámszedésének. Aki félti az állását, aki azt gondolja, hogy volna mit és kinek mondania, de nem szólal meg, mert azt gondolja, hogy szakmája nem engedi meg ezt számára, legyen az színész, zenész vagy kritikus, mindegy, az némaságával lehet, hogy megnyeri a nyugalmát, de elveszti a jogát, hogy értelmiséginek nevezzék. Ne várjunk mást tehát Törőcsiktől sem, mint amiben működik, amiben lehet zseniális, a szerepformálást, de a közjóért való kiállás, a világ átlátásának és arról gondolatok megformálásának képessége nem jár együtt a színpaddal. Ezért ha szónoknak hívják, az nem a nem létező értelmiségi énjének szól, csak a hírnevének, általa a legblődebb hazugság is éppoly módon érvényesül, mint Shakespeare. Az más kérdés, hogy ennek tudatában mit vállal el, és mit nem, de ez már a haknizás kérdésköre, amivel elszámolnia persze neki kell, de ez az elszámolás nem tartozik ránk, mivel nem fontos, vagy csak annyira, mint a kocsmában hőbörgőé másnap felébredve.