Látszótér

Látásoktatás az interneten

Iratkozz be te is a Látszótér fotós közösségbe!

Hallgasd a rádiót!
24 órás adás, zenékkel, interjúkkal, beszélgetésekkel. Este 8-tól chat és élő műsorok.

twitter

Címkék

alapítvány (2) alternatív (2) andrás (3) android (3) apple (16) autó (2) badár (2) bajnai (2) balla (2) Balla Demeter (3) baloldal (2) barátság (2) betegség (4) bizottság (2) blog (28) budapest (15) cat (2) civil (5) cukor (3) demeter (4) devecser (2) DK (2) dk (5) dslr (2) egészség (2) Együtt-PM (2) együtt-pm (3) élet (2) ellenzék (4) estiskola (10) étel (2) étkezés (3) facebook (7) fénykép (6) fényképezés (11) fényképezőgép (3) fidesz (20) film (3) filozófia (2) forgatás (2) fotó (11) fotográfia (12) fotózás (5) főzés (2) gasztroblog (3) gyerekkor (2) gyurcsány (4) hasutasok (2) házikedvenc (4) házikó (2) hernádi (2) hungary (7) instagram (6) internet (9) ipad (3) iphone (12) it (2) jobs (2) jog (2) kiállítás (6) kolontár (2) koncert (3) közélet (4) közösség (2) köztársaság (2) kritika (2) kultúra (4) kütyü (4) látszótér (9) LMP (2) macintosh (5) macska (5) magyar (2) marketing (4) média (5) megasztár (3) mesterházy (3) mindennapi.hu (2) mobil (3) motorola (3) mszp (15) műcsarnok (2) műsor (2) nemzet (2) népszabadság (2) net (3) nyugdíj (2) oktatás (4) orbán (9) orbán viktor (4) párt (3) pc (2) politika (29) rádió (4) rajongás körei (5) recept (2) reklám (3) rtl (2) sándor (2) segélykocsi (3) sexepil (2) somlóvásárhely (2) személyes (27) szerzői (2) színház (2) szőcs (3) szőke (3) szolgáltatás (3) születésnap (2) tech (4) technika (9) tél (2) telefon (8) teszt (5) tévé (3) tok (2) tüntetés (2) tv2 (2) twitter (2) ügyintézés (2) USA (2) választás (11) vásárlás (9) vers (8) video (8) vlog (16) vörösiszap (4) vöröskereszt (2) wahorn (2) x faktor (3) youtube (17) zen-taxi (7) zene (7) zen taxi (14) zsoltu (5) Címkefelhő

Kommentek

Válasz a nyílt levelekre

2014.08.22. 23:02 | Szólj hozzá!

Címkék: politika ellenzék válaszlevél kormánypárt

maszk.jpgOlvastam két nyílt levelet, itt egy harmadik, valahonnan a partvonalról. A Válasz weben Bódis András adta magának a szereposztásban a Kormánypárt szerepét, az Ellenzék nevében pedig Szele Tamás válaszolt. Az egyszerűség kedvéért én csak Kormánypártnak és Ellenzéknek fogom szólítani őket, technikailag így könnyebb.

Akkor most jön a válaszlevelekre válaszlevél, kedves Kormánypárt, kedves Ellenzék. Mert azt gondolom, mindkettőtöknek van igazsága, de egyikőtök sem a Marinénik és Józsibácsik meg a Pistike szemszögéből beszél, márpedig ők szavaznak. És egyre kevesebben. Kétharmadot sem a valós számokból kaptatok, ahogy egyharmadot sem, tudjátok jól. 

Egyrészt Kormánypártnak abban igaza van, hogy az egypártrendszer alapvető oka a széttöredezett baloldalban keresendő, a sűrű láblövésekben, az elmesterházyasodás elpocsékolt 4 évében. Bizony, többet tett (rontott) ő egy személyben, mint a sok fidesznyik összesen azért, hogy ne legyen kedve és módja az embernek balra szavazni. Ha kell kifejtem, de szerintem értitek.

Másrészt az Ellenzéknek is igaza van, hiszen azzal, ahogy lerabolták az országot, fortélyos félelem igazgat, azzal még nem lettünk fideszország, ahogy törökké se lettünk 150 év alatt sem. De a problémát a jelen gondolkodás nem fogja se itt se ott megoldani, egyik agresszív, másik puhapöcs, így nem lehet.

A fidesz idővel szétesik. Lehet, hogy meg kell várni, míg Orbán meghal, vagy lemond, de szét fog, mert a konzervativizmus nem az, amit Orbán erőltet. Nagyon nem. És aki a konzervet szereti, annak ez büdös gyíkhús, nem ennivaló, alattvalókkal meg már a múlt században se mentek sokra. Azonban ami az ellenzéki oldalon van, az sem működik, ez látszik is.

Az egyik töketlen (MSZP) és beképzelt, a másik agresszív, de buta (DK), a harmadik gyenge és a közembernek értelmezhetetlen nyelveken beszél (EGYÜTT). Így nem lehet. Ez egy kis ország, ennek elég lenne 3 párt. Egy jobbról, egy balról, egy meg progresszívan középről, arra meg tökéletes az LMP. Normál demokráciákban is beáll ez a képlet. Itt is akkor lesz kánaán, ha beáll, mert a nép, a zistenadta nem fog 10 párt között bogarászni. Persze, száz virágot, ezeret, de ez az elv csak, a gyakorlat maximum Woostockban volt ilyen, politikában soha. 

Kedves Ellenzék elvtársam, tudnod kell, ha eddig nem mondták neked a felméréseid készítői, hogy a baloldali szavazónak is kell olyan ember, akire felnézhet, akit szerethet, egyszemélyes vezető, akire rábízná a kutyáját és merne pénzt adni, hogy hozzon egy bambit a közértből - tehát ez nem csak a jobboldalnak jár ki, hanem a balnak is. Vágyik rá, érted, Ellenzék? És ez nem mond ellent a demokráciának, mert Orbán nem azért nem demokrata, mert egy van belőle, hanem azért, amit gondol a világról, amiben szocializálódott. A baloldal permanens jóemberkeresésben van, igaza van a Kormánypártnak abban, hogy másról se szól évek óta a baloldal kommunikációja, mint hogy mint egy megvadult fűszeres keresi a vezérét. Mindezt úgy, hogy minden űző-futó nyilatkozik, ha kell, ha nem, javarészt egymásnak ellent, ezzel egy középszerű pesti saskabaré szintje alá szorult, és onnan nem látszik akarni feljebb jönni az istennek se. 

A Kormánypárt elrabolta a régi SZDSZ szlogent, Tudjuk, merjük, tesszük, ez szerint él, tudja, mit akar hallani a massza, mer nagyot álmodni és mer tenni is, bármit. Ezzel szemben az Ellenzék nem tudja, mit akar a szavazóbázisa, merni legfeljebb egymást meri gyilkolászni, tenni meg… nem érdekes, felejtsd el, hagyjuk. Mi volt a legsikeresebb tömegesemény a baloldalon? A Milla tüntetések. Ezen kedves Ellenzék el kéne gondolkodni, mert a Milla nem azért volt sikeres, mert profi volt, hanem azért, mert bénán vagy sem, de azon a nyelven beszélt, ami más, mint a fidesz retorika, olyanokat mondott, amiket az egyszerű ember is megért és azokhoz volt képes szólni, akik mozgósíthatóak. Amíg ezt nem tudod elérni és fenntartani kedves Ellenzék, addig itt valóban egypártrendszer van. És marad. Te meg Orbán sapkáján a pompom leszel, maximum az igazolásra jó, hogy itt nincs diktatúra (pedig igény volna rá). 

Kedves Kormánypárt! Mondok neked egy meglepőt. Az emberek utálnak részt venni és vállalni a közéletben. Nem is akarnak tudni róla. Irigylik azt az angolt, aki nem tudja, ki a külügyminisztere. Az emberek nyugalmat akarnak. És ti ezt nem tudjátok nekik megadni. Nem is akarjátok, mert a vezéretek egy paranoiás idióta baszós kardozós NB3-as pocakos csatárféle attitűddel keresi az állandó ellenséget, és ha nem talál, kreál magának. Ez lesz a vesztetek is, mert az emberek unják az állandó hadiállapotot. Ráadásul ezzel a fura formációval, a KDNP-vel, ami sem nem keresztény, sem nem demokrata, sem nem népi, sem nem párt, és olyan arcai vannak, mint az Őrült nők ketrecében Charrier úr, szóval a velük a hites embereknél is kicsapjátok a biztosítékot. Balogról nem is beszélve, nála kevés érzéketlenebb alakot látni manapság, róla sem a jézusi megbocsátást mintázták, ez tuti. Borzalmas figuráitok vannak na, pocokfejek, ugribugrik, permanens talpnyalók, egy panoptikum. Ha rövid időn belül nem kezditek el a konszolidálást és kiegyezést a nem jobbos szavazókkal - most szólok, rezsicsökkentésre nem gerjed a magyar, elteszi, de ennyi - akkor csak addig vagytok biztonságban a trónon, amíg nem jön a kiskirályfi, és jóllehet az nem is balról érkezik majd a színpadra, hanem jobbról, és akkor fog rátok szakadni az ég igazán. 

Na de kedves Ellenzék, neked meg ideje lenne belátni, hogy sem az orbán-klón Ferivel, sem az arctalan MSZP-vel, de a hevületes E-PM-mel sem fog menni, amíg ezek három külön formáció. Ha a választási kudarcokból még nem jöttél volna rá, megsúgom, még így ősz előtt (mert az is zakó lesz), le kell cserélni az arcaid, össze kell rántani amit és akit csak lehet egy ernyő alá, és kell egy csöndes casting valami Faraday kalickában, hogy onnan amíg a füst nem száll fel, semmi se szabaduljon ki, mobilok a mikróba, és addig nem állhattok fel az asztaltól, amíg nem találtok egy értelmes vezetőt a három királyok helyett. Én személyesen jobban örülnék egy nőnek, vele Orbán nem tudna mit kezdeni, mert paraszt és a nőkről valami elcseszett múltszázadi gondolatai vannak, de nem ragaszkodom hozzá, mert például Kunhalmi bár nő, csinos, de egyelőre nem alkalmas politikai vetélytárs, és a hazudgálásokkal nem is nagyon jól mutatkozott be, még ha tudom, hogy nem saját pecsenyéje okán kényszerült lódítani. 

Szóval kedves Kormánypárt, neked meg kéne tanulni európai konzervatívul, mert a balkáni stílus nem oké, és 4 év után már kifújt, hogy elmútnyócévezz, az EU meg rossz lesz neked ellenségnek. Fel kéne nőnöd a feladathoz, nem állandóan dobálni a fakockát az ablakhoz, mert a végén betörik és huzat lesz. És abban se legyél biztos, hogy huzamos ideig jó neked az, ha állandó terror alatt tartod a baloldalt, mert vissza fog ütni nagyon. És kedves Ellenzék, neked meg össze kéne szedned magad, felébredni a százvirágos álomból, találni egy vezetőt, akiben megbízol, odaadni neki gebinbe a melót, mögéállni, kitalálni, mi is a baloldaliság ma, azt hogyan csináljátok, nem mindig Orbánnal ijesztgetni,  tudjuk, féljük, értjük, nem kell ennyit mondani. Az nem jó, hogy állandóan az ő kottájából játszotok.

Szóval ha ez nem megy az Ellenzéknek, akkor sajnos valóban nem marad más, mint belépni a Fideszbe és belülről kettéosztani és csinálni egy valódi konzerv és egy valódi balos pártot belőle. Melyiket választjátok?

Kertész díja

2014.08.20. 22:59 | Szólj hozzá!

Címkék: politika kultúra díj kitüntetés kertész imre

kertesz.jpgÁll a bál javarészt a baloldalon, a facebook kommentelők minimum értetlenek, de egyre több a fröccsenő sár, a megfontolatlan undorkodás. Kertész augusztus 20-i díjátvételének ügye elérte azt a kritikus szintet, hogy leírjam a saját szubjektív véleményemet. 

Jórészt olyanok hallatják a hangjukat, akik életükben még díjat nem kaptak, maximum egy anyák napi versmondásért még negyedikben, de magyarázzák, amit fel nem foghatnak, vagy érhetnek ésszel, érzéseikben megbántva, és még azt se mondhatom, hogy tökéletesen fogalom nélkül. Az értetlenség ugyanis akár még helyénvaló is lehet, hiszen az államfő olyan kitüntetést adott, ami mondjuk úgy, elég penetráns. Tette ezt ráadásul úgy, hogy ez az év javarészt a különféle zsidó szervezetekkel való súrlódásról szólt eddig, a szembehelyezkedő dafke dacról, mondhatni szokásosan orbánosan primitív erőfitogtatással. És azt se nehéz kitalálni, miért lett annyira fontos Kertész ennek a rezsimnek hirtelen. Ezen tehát lehet elmélkedni, elemezni, de az, ami konkrétan Kertész megítélésében történik épp most, az kezd undorító lenni. Nem is ő fogadta el, beszámíthatatlan már, beteg, áruló, a könyveit ki kell dobni - néhány azok közül a hangok közül, amit hallani máris. És gondolom, ez csak rosszabb lesz. 

Sokféle díj, kitüntetés létezik, van ezeknek valamiféle rangsora is, abban megegyezhetünk, hogy a Nobel az a csúcshoz tartozik, annál több, jobb, fontosabb nem igen van. Hazai szinten a Kossuthot szokták emlegetni, mint csúcsdíj, és vannak a mindenféle keresztek, ezeket szerintem az átlag nem tudja hova tenni, és végtére is nem is lényegesek talán annyira. Kertész kapott Nobelt, Kossuthot, és még sok minden mást is, a listája igen hosszú. most ehhez még a Magyar Szent István Rendet is, aminek 2.0-ás változatát Orbán hozta létre, eredetileg egy Habsburg ügy volt, most meg a legmagasabb állami izé. Valami. És Kertész elfogadta, átvette azt. Áruló?

Én azt gondolom, nem az. Azt nyilatkozta a díj átvétele előtt, hogy "a konszenzus megteremtésének a vágyáról és elodázhatatlan szükségességéről szól a díj elfogadása és átvétele". Lehet gondolni sok mindent erről, mondom, főképp azoknak, akik nem tudják, milyen az, ha díjazzák őket, de én nem vitatnám el annak lehetőségét, hogy Kertész tudja mit beszél, hogy valóban egyfajta ároktemető indulattól vezérelve ment bele ebbe a játszmába.

Ez ugyanis egy játszma. Induljunk ki abból, hogy az, aki már minden lehetséges díjat és elismerést megkapott, annak egy újabb díj már nem oszt, nem szoroz. Fokozottan így van ez a pályáját már lezáró, élete végén járó emberrel, neki ezek már nem jelentenek személyes sikert. Díjat elvileg mindig egy csoport ad, a kérdés, mekkora, kikből áll. Elvileg államit mi mindannyian adunk, gyakorlatilag az aktuális rezsim oszt vele kegyet és figyelmet - annak, akinek ez számít. Akinek már nem, ott a helyzet fordított, nyilván minimum egyfajta jószolgálati státusz az, ha elfogadja, hiszen nem neki lesz ezzel jobb, sőt, ebben a kettészakadt országban bármi díj is csak fele öröm, szóval nem, ez nem Kertész személyéről szól most. Ez arról szól, hogy ki más tegye hozzá a magáét a kiegyezéshez, ha nem ő. És ha ez csak egy csepp is, akkor is megérte. De fordítsuk meg, mi lett volna, ha nem fogadja el?

Akkor igazolódik, hogy ő a nem is magyar rohadt zsidó, aki szítja  viszályt, a külföld ügynöke, aki még halála előtt is csak egy szekértoló, egy szemét, aki elrontja az ünnepet, lám lám, igazunk volt, mondhatja a jobboldal elmehúnytabb közönsége, és mondta volna is, ha így lett volna. Jobb lett volna? Kétlem. Persze így se jó, hiszen a “saját” oldala most megteszi azt, amit tett eddig a szélsőjobb, és innentől szomorú ez az egész, és csak emlékeztetek arra, hogy a választásoknál a baloldali pártok több soron hogy lőtték lábon saját magukat, hát most ugyanezt megteszik a szavazók is, az egyszerű emberek, mert bennük is csak ostoba indulatok mozognak, rombolni, utálni, irigyelni, és ha nem teszi, amit mi tennénk, akkor nem megérteni, hanem elnémítani, leírni, pusztítani kell. Akár Kertészt is. 

Kompország ingája leng, ki tudja, megáll-e valaha, mi magunk vagyunk a saját sírásóink, saját, személyre szabott sorstalanságaink vannak, mert masszaként könnyebb elviselni, mint gondolkodó lényként. Kertész valószínű tudta ezt, és döntött a két rossz közül, mert a játszma leosztása ördögi volt, mint minden tette ennek a rezsimnek, és azt mondom, hogy jól döntött, még akkor is, ha egyúttal kiderült az is, hogy a magát antifának, baloldalinak, liberálisnak, vagy akárminek is gondolók között is szép számmal vannak elborultak, és csak reménykedhetünk, hogy valamikor mégis a józan ész felé fog billenni valami mérleg. Vagy ha nem, legalább tudhatjuk, kik között élünk, és hogy nem is biztos, hogy legjobban a szélsőjobbtól kell félnünk, megoldjuk mi ezt maszekba magunk közt simán.

Azért annyit még a végére hadd mondjak azoknak, akik most hörögnek, hogy kedves hölgyeim, uraim, honfitársak, ne mástól tessenek elvárni az elképzelt tökösséget, és ítélni őket, ha nem tetszenek érteni, mit miért és merre, hanem tessenek kiállni magukért ott, ahol élni tetszenek, abban, amit összehordtak, saját életükben, tessenek időben menni tüntetni,  meggyőzni szomszédot, segíteni, tenni, nem csak bamba masszaként a fotelből facebookon osztani kórusban az észt, mert a massza sosem eszes, csak ágyútöltelék. Egyébként meg, ha nem megy, tessenek belépni a Jobbikba, pont ilyeneket keresnek arrafelé. Vagy fel kéne nőni végre a feladathoz embernek lenni, nem?